Medeniyet Doğu'dan Yükselir



Bahçeşehir Üniversitesi, Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından 10 milyon lirayla desteklenin ‘Batıya Doğru Akan Nehir’ adlı dev bir belgesel projesine imza atıyor. Üniversiteye bağlı Medeniyetler Araştırma Merkezi (MEDAM) tarafından geliştirilen ve ‘Medeniyetin Batı’dan değil, Doğu’dan, Mezopotomya’dan doğup yükseldiğini’ ortaya koyma iddiasındaki belgesel projesinin yürütücü yapımcılığını ‘Roma’ dizisinin ünlü yapımcısı John Milius üstleniyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan’ın “Sadece üniversitemize değil, insanlığa ait bir proje” olarak nitelendirdiği ‘Batıya Doğru Akan Nehir’in metni MEDAM başkanı Prof. Bekir Karlıağa tarafından kaleme alınmış. Oxford ve Cambridge Üniversitelerinden uzman bir heyet ise senaryolaştırmış. Prof. Karlıağa görkemli bir nehire benzeten uygarlığın tek bir kültürün değil tüm insanlığın ortak ürünü olduğunu belirtirken senaristlerden Justin Polart, “Bu dizide fikir alışverişinin pusulanın tüm yönlerini kapsadığını göreceksiniz. Bu yepyeni bakış açısı sayesinde televizyonda daha önce hiç görülmemiş hikâyeleri, eserleri, mekânları ortaya çıkaracağız” diye konuşuyor.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Manchester Bilim, Teknik ve Uygarlık Vakfı Başkanı Prof. Salim Al-Hassani, “Bu proje küresel bir uygarlık hikâyesi yaratıyor. Tarihin karanlık çağlar olarak nitelendirdiğimiz bölümünü de görmemizi sağlıyor. Medeniyetin Yunan topraklarından çıktığı kanısını değiştiriyor ve aslında medeniyet nehrinin doğudan aktığını, Yunan kültüründe Çin’den, Mısır’dan, Hindistan’dan izler olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda, bize sahip olduğumuz ortak kültüre odaklanmak ve karşılaşılan sorunlara barışçıl çözümler sunmamızı sağlamak için umut vaat ediyor” diyor.

Uluslararası prodüksiyonu Londra merkezli Lion TV ekiplerince gerçekleştirecek belgeselin Türkiye çekimlerinin koordinasyonunu Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin öğretim görevlileri ile öğrencileri yürütecek. Böylesine önemli bir projeye ev sahipliği yapıyor olmanın heyecanını yaşayan öğrenciler, bu deneyimin onlar için hiç görmedikleri bir tarih dersi olduğunu söylüyor.

Belgeselin Türkçe versiyonu TRT tarafından yayımlanacak. Lion TV ekibi BBC, PBS ve History Channel gibi kanallarla görüşmelerini sürdürüyor.