“Mega Proje” 2021’de Devreye Girecek



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Yusufeli Barajı’nda incelemelerde bulundu. Bakan Pakdemirli, "Bu yapı itibariyle dünyada mega projeler arasına giren, dünyanın 3’üncü en yüksek barajı, Türkiye’nin de önemli elektrik üreten barajlarından birisi. 550 megavat elektrik üretecek. Bu vesileyle de 300 milyon dolardan daha fazla bir rakamla bir senelik doğalgaz ithalatından tasarruf etmiş olacağız. Yusufeli Barajı zor bir coğrafyada, zor şartlar altında Türkiye’nin başarısı olan mega projelerden bir tanesidir. Tamamlandığı zaman buralarda dolaşma imkanımız olmayacak. Artık son aylarımızı yaşıyoruz. Son 1,5 senemizi yaşıyoruz. Burası su tutmaya başladıktan sonra da hızlı bir şekilde inşallah Türkiye, istediği, arzu ettiği elektriğe kavuşmuş olacak" dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


“2021'de Devreye Girecek”
DHA'nın haberine göre; Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nin 2021'de devreye gireceğini açıklayan Pakdemirli, “En yakın zamanda barajımızın ekonomiye katılması için çabalarımız sürüyor. Buradaki ana amaç şu; yeniden yerleşimlerde her zaman vatandaş bir tereddüt içerisinde olur. Mesela Ilısu örneğine bakacak olursak, bir Hasankeyf ilçesinden çok daha güzel bir ilçe yapıldı. Evleriyle, çarşısıyla yeniden düzeniyle yerleşimiyle hakikaten çok güzel oldu. Yusufeli de aynen bu şekilde, devlet vatandaşına yeniden yerleşim yapıyorsa, konforunu en maksimum düzeye getirecek şekilde inşaatlarını yapıyor ve tamamlıyor" ifadelerini kullandı.



“Temeli 2013'te Atıldı”
270 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise Çin’deki 292 ve Gürcistan’daki 272 metre yüksekliğindeki barajlardan sonra çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip santral ile 650 bin nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Türkiye’nin kendi öz kaynakları ile tamamı Türk mühendisleri tarafından inşa edilen baraj projesinde, 115 metre gövde yüksekliğine ulaşıldı. Baraj inşaatında 440 metre temel kotundan başlanarak 710 metre kotuna yükselecek olan 270 metrelik gövde inşa edilecek. Gövde yüksekliği 100 katlı bir gökdelene eş değer olacak Yusufeli Barajı'nda, Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yol veya 120 metrekarelik 60 bin adet konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanılacak.