Mekanar Mekan Araştırmaları'ndan “Amsterdam–Rotterdam” Gezisi




Mekanar Mekan Araştırmaları, ilk kent modernleşme gezisinin başlığını “Amsterdam–Rotterdam” olarak seçti. Altı günlük gezide tüm bu farklı katmanların incelenmesi, özgün mimari ürünlerin gezilmesi, mimarlık merkezlerinin ve ofislerin ziyaret edilmesi planlanıyor. Ayrıca gezi kapsamında Hollandalı mimar ve kent planlamacıların da çeşitli seminerler vereceği geziye dair bilgiler arasında.

Gezi Programı

2 Temmuz Perşembe
Amsterdam Merkez: 11. yüzyılın başında Amstel Nehri’nin ağzında kurulan, ticaret ve balıkçılık sayesinde hızla gelişen Amsterdam bu hızlı gelişimine paralel 19. yüzyıl sonuna kadar, çok erken tarihlerden itibaren büyük kentsel düzenleme ve imar hareketlerine sahne olmuştur. Gezinin ilk günü bu düzenlemelerin izleri sürülecek, bölgedeki önemli yapılar ziyaret edilecek.

13. yy – 16. yy bölgesi
17. yy kanal bölgesi kent planlaması
Plan Kalff (1877)
Science Center New Metropolis, Renzo Piano
Arcam (Amsterdam Centre for Architecture) Mimarlık Merkezi

3 Temmuz Cuma
Rotterdam (Arman Akdoğan eşliğinde): Hollanda’nın finans ve sanat merkezi olan Rotterdam’ın önemli mimari yapıları Arman Akdoğan eşliğinde gezilecek.

MVRDV ofis ziyareti; Hollanda ve MVRDV hakkında seminer
Rotterdam Infracentrum ziyareti; Central Station ve çevresi kent planlaması hakkında seminer ve yeni istasyonun şantiye gezisi
NAI (Netherlands Architecture Institute) ziyareti ve Çağdaş Brezilya Mimarlığı Sergisi
IND (Inter National Design) ofis ziyareti

4 Temmuz Cumartesi
Güney Amsterdam: Amsterdam Okulu’nun öncülerinden olan H. P. Berlage’nin 20. yüzyılın başında planladığı (Plan Zuid) Güney Amsterdam gezisinde, bölgenin kent planlaması incelenecek; H. P. Berlage, M. de Klerk, J. F. Staal, P. L. Kramer gibi Amsterdam Okulu’nun öncü mimarlarının yapıları ziyaret edilecek.

5 Temmuz Pazar
Liman Bölgesi (KNSM, Java, Borneo ve Sporenburg Adaları): Artan konut ihtiyacına paralel olarak 1970’lerde Amsterdam Limanı’nın kuzeye taşınması ile başlayan ve 2000’li yılların başında tamamlanan eski liman bölgesinin gezilmesi. Tek yüksek yapı (KNSM), bitişik nizam ve iç avlu (Java), yüksek yoğunluklu - az katlı konut planlaması (Borneo ve Sporenburg) olmak üzere 3 farklı kentsel planlama konseptini barındıran ve bir açık hava mimarlık müzesi niteliğindeki bu bölge günümüz mimarlarının öncü ve yeni yapılarını barındırıyor.

6 Temmuz Pazartesi
Rem Koolhaas, MVRDV, Neutelings, Steven Holl, NL Architecture, Mecannoo, B. F. van Berkel gibi çağdaş mimarların Amsterdam’ın farklı bölgelerine yayılmış yapıları gezilecek.

7 Temmuz Salı
Serbest gün ve akşam İstanbul’a dönüş



Katılım Bilgileri ve Gezi Ücreti

Tarih: 2 – 7 Temmuz 2009 (6 gün 5 gece)

Kontenjan: 40 kişi (kontenjan sınırlaması nedeniyle kayıt yaptıran ilk 40 kişi geziye dahil edilecektir)

Başvuru tarihleri: 13 Nisan – 24 Nisan (erken kayıt), 25 Nisan - 15 Mayıs (normal kayıt)

Gezi ücreti:
Tek kişilik oda fiyatı 1350 euro (erken kayıt, 24 Nisan’a kadar)
Çift kişilik odada tek kişi fiyatı 1050 euro (erken kayıt, 24 Nisan’a kadar)

Tek kişilik oda fiyatı 1500 euro (25 Nisan – 15 Mayıs arası)
Çift kişilik odada tek kişi fiyatı 1200 euro (25 Nisan - 15 Mayıs arası)

Not: Tek kişilik oda katılımında, benzer bir talep olması durumunda, iki kişilik odada kalmak isteyen katılımcılar arasında eşleme yapılabilir. Ancak bu kişilerin ilk ödemeyi yine tek kişi üzerinden yapması gerekmektedir. Eşleme yapılabildiği taktirde iki kişilik oda fiyatı üzerinden kalan ödeme alınacaktır)

Ödeme şekli: Kayıt esnasında %50, 2 Hazirana kadar geri kalan %50

Fiyata dahil olan servisler:
İstanbul – Amsterdam – İstanbul Türk Hava Yolları ile uçuş bileti (Gidiş TK 1951 sefer sayılı uçak ile 08:00’de; dönüş TK 1954 sefer sayılı uçak ile 17:30’da)Amsterdam Merkez’de 3 yıldızlı otelde 5 gece konaklama ve kahvaltı (Ibis Amsterdam Centre Hotel)
Amsterdam havalimanı – otel - havalimanı transferleri
Havalimanı vergileri
Seyahat sigortası
Schengen vize bedeli
Yurt dışı çıkış fonu ücreti

Fiyata dahil olmayan servisler:
Anadolu şehirlerinden geziye katılacak kişilerin İstanbul’a ulaşımı
Otellerde yapılacak ek harcamalar (minibar, telefon, kuru temizleme gibi)
Öğle ve akşam yemekleri
Toplu taşıma araç ücretleri
Uçaklarda fazla bagaj ücreti

Kayıt İşlemleri:
Ödemenin ilgili hesaba yapıldığına dair dekontu ve ad – soyadı, telefon numarası (cep), e-posta, adresi, pasaport no ve son kullanma tarihi, doğum tarihi ve yeri, TC kimlik no ve daha önce schengen vizesi alıp almadığınız bilgileri ile beraber 0212. 274 7299’a fakslamanız ya da pinar.yazgan@baytravel.com.tr e-posta adresine göndermeniz gerekmektedir. Kayıt ve ilk ödemeden sonra vize için gerekli evraklar listesi gönderilecektir. Vize işlemleri için gerekli belgelerin 2 Haziran tarihine kadar Baytravel’a teslim edilmesi gerekmektedir.

Euro hesabı
Baytravel Turizm A.Ş.
Garanti Bankası Karaköy Şubesi, şube kodu 400, hesap no 9092318

TL hesabı
Baytravel Turizm A.Ş.
Garanti Bankası Karaköy Şubesi, şube kodu 400, hesap no 6298397

Not: Türk Lirası ödemelerinde ödeme yapılan günün TC Merkez Bankası döviz satış kurları geçerlidir.



Gezi Danışmanları Hakkında:

Hakkı Yırtıcı: İTÜ Mimarlık Bölümü’nden 1992 yılında mezun olan Hakkı Yırtıcı, “Modern Mimarlığın Süreklilikleri” isimli yüksek lisans (1996) ve “Modern Kapitalist Toplumlarda Mekan Üretimi” isimli doktora (2004) çalışmasını yine aynı üniversitede tamamlamıştır. “Çağdaş Kapitalizmin Mekansal Örgütlenmesi” isimli kitabı 2005 yılında Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basılmıştır. Aynı yıl, konusu “Mare Nostrum” olan Rotterdam Mimarlık Bienali’nin “Kapitalist Metastasiz” başlığı ile Türkiye sergi editörlüğünü yapmıştır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi olup; burada mimari proje, kent modernleşmesi, sinema ve mimarlık derslerini vermektedir. Arkizon Mimarlık ile mimarlık pratiğine devam eden Hakkı Yırtıcı’nın çeşitli proje, yarışma ve editörlük çalışmaları bulunmaktadır.

Arman Akdoğan: MSÜ Mimarlık Bölümü’nden 1995 yılında mezun olan Arman Akdoğan, “On Spatial Commerce Organization of Immigrants In Netherlands” isimli yüksek lisans çalışmasını 2002 yılında Rotterdam Berlage Institute’de tamamladı. Mezuniyet sonrası 3 yıl boyunca OMA ve West 8’de çalışan Arman Akdoğan, Rotterdam Merkez İstasyonu Kent Planlaması da dahil olmak üzere çeşitli kent planlama ve mimari projelerinin tasarım ekibinde yer aldı. 2005 yılında Rotterdam mimarlık Bienalin’de Adriaan Geuze (West 8) ile çalıştı ve Türkiye grubunun küratörlüğünü yaptı. 2006 yılında Felix Madrazo ile Rotterdam’da IND (Inter National Design) mimarlık ofisini kurdu. “Capital vs Capital in Astana, Kazakhstan” projesi ile 2007 Rotterdam Mimarlık Bienaline davet edilen ve Uluslararası Ceuta Vanguard Konut yarışmasını kazanan Arman Akdoğan mimarlık çalışmalarına Rotterdam, Amsterdam, İstanbul, Ceuta ve Breda’ki projeleri ile devam etmektedir.