‘Melih Gökçek Hem Suçlu Hem Güçlü’



Eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, Akay Kavşağı’nı bariyer koyarak kapatmayı düşünen Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’i eleştirerek, “Hem suçlu hem güçlü. Kural tanımaz, yasa tanımaz bir belediye başkanı” dedi.Taşdelen, Anakent Belediyesi’nin Akay Kavşağı’nı yapmayı düşündüğü dönemde Çankaya Belediye Başkanı olarak yaşadıklarını Cumhuriyet Ankara’ya anlattı:

“Bu yalnız Akay Kavşağı’yla ilgili değil. Şimdi Ankara’nın dikkati Akay’a çevrildi. Armada’nın karşısına ben yeşil alan yapmışımdır. Armada’nın karşısıyla ilgili 5 yıl sonra Melih Gökçek mahkemeye gitmeyecek mi? Armada’nın karşısına yapılan bu bina yıkılırken Melih Gökçek suçlu olmayacak mı? Orası yeşil alandı. Orası metro ayağıydı. Şimdi yarın orası için yine mahkemeye gidilecek. Milli Kütüphane’nin önünde altgeçit yaptı. Üstünde de dükkân yaptı. Peki ihtiyaç var mıydı? İhtiyaç olsaydı üstüne dükkân yapmaz üstü yol olurdu. Yarın da onun için mahkemeye gitmeyecek mi? Bu iktidar, bu saltanat ne zamana kadar devam edecek? Bunlar trilyonlarca lira paradır. Şimdi Ankaralılar olaya bu açıdan bakmazlarsa yanlış yaparlar.”

‘Belediyeyi ve kamuyu zarara uğrattı’

Melih Gökçek’in Akay Kavşağı’nda hem belediyeyi, hem Ankara’yı hem de kamuyu zarara uğrattığını belirten Taşdelen, kavşakla ilgili yargı sürecini ise şöyle özetledi:

“Şimdi 30 Mayıs 1995’te 406 sayılı Belediye Meclis kararı ile 1/5000’lik plan yaptı. Bu mahkemece iptal edildi. 25.04.1997’de 187 sayılı Meclis kararıyla bu kez 1/2000’lik plan yaptı. Yani 1/1000’lik ve 1/5000’lik plan vardır, 1/2000’lik plan yoktur. Hileye başvurdu. Peki hukuk ne yaptı? Bunu da bozdu. Sonra ihaleye çıktı 1998’de. 1998’de inşaata başladı. Sonra tekrar dava açtık. Mahkeme ihaleyi yürütme kararı aldı 1998 Kasım’ında. Ama Gökçek buna rağmen yine dinlemedi ve devam etti. 2001 yılında ‘Rahşan Affı’ çıktı ve kurtardı. 30 milyon dolar diyorlardı ama ben buna inanmıyorum çok daha büyük bir paraydı. Burası plansız bir yer. Bu tutuyor 12 Nisan 2007’de uygulama imar planını yeni baştan yapıyor. Çankaya Belediyesi de 4 kez mahkeme kararı alınmış olan ihalenin yürütüldüğü bir olayda dava açıyor ve mahkemeyi kazanıyor.”

‘Metro büyük darbe yedi’

“Şimdi kim suçlu?” diye soran Taşdelen, bu kavşak yüzünden Ümitköy-Çayyolu metrosunun çok büyük bir darbe yediğini söyledi. Taşdelen, “Çünkü Akay’da kavşaklar eksi artı 24 metre. Ne yaptı Meclis’ten geçirmeye çalıştı. Fakat toprak zemini sakıncalı çıktı. Arkasından Ümitköy-Çayyolu metrosunun yolunu değiştirdi. Şimdi bu kadar bile bile suç işleyen bir yönetici olur mu? 30 milyon dolardan fazla Akay Kavşağı, sonra Ümitköy-Çayyolu metrosundaki fazladan harcamalar, Milli Kütüphane’nin önündeki ucube.. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Biz daha önce kendisine söyledik. Çözüm mü istiyorsun? Tek yolu var: Toplu taşıma. Akay Kavşağı ulaşım sorunu çözmez bu bir tuzaktır. Bunu yapınca TRT’nin önünü yapacaksın, Kuğulu Park önündekini yapacaksın. Yapmayınca faydası olmuyor. Ama bu tuzaklar devam ediyor” dedi.