Memurlar İncelemeye MNG Aracıyla Geldiler



Halep çamlarıyla kaplı Pina Yarımadası’nda, tahsisle aldığı orman arazisine 1200 yataklı turistik tesis inşaatıyla birlikte denize de kaçak dolgu yapan MNG Holding A.Ş.’ye tepkiler sürerken Milas Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ekipleri dün bölgeye gelerek inceleme yaptı. 

Açıklama yapmadılar
Görevlilerin MNG’ye ait 06 AU 5886 plakalı özel minibüsle Pina Yarımadası’na gelmesi dikkat çekti. Sahildeki dolgu alanında ölçüme başlayan memurlar açıklama yapmadı. MNG’nin Bodrum’daki temsilcisi Sinan Karaağaçlı ve şantiye elemanları, gazetecileri görünce bölgeden araçlarla ayrıldı.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Muğla İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün kararının kendisine dün öğle saatlerinde ulaştırdığını belirterek, şunları kaydetti:

 “Müdürlük, dolgunun kaldırılması ve kıyının eski haline getirilmesi için aldığı kararı yazılı olarak şirkete tebliğ edilmek üzere bana iletti. Şirket yetkililerine tebliği yapıp bir an önce dolguyu kaldırmaları için talimat vereceğim. Firma dolguyu kaldırmazsa, İl Özel İdare Müdürlüğü, işi resen yapacak. Bu arada   dolgunun miktarının tam ortaya çıkması için kadastro uzmanları bölgede çalışmalarını sürdürüyor.”  

Atçı, Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından MNG’ye toplam 60 bin YTL ceza kesildiğini anımsattı. Pina Yarımadası ve Çomça Koyu’na MNG’nin yaptığı iki dolgu alanı piknik alanına döndü. Dolgu alanında oltalarıyla balık avlayan emekli memurlar dolguya isyan etti.

Günay: İzin yok, eski haline getirin
MNG Holding’in yasalara aykırı olarak kıyıyı doldurması karşısında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Milas Defterdarlığı’na, doldurulan alanın işgaliye bedelinin tespit edilip, imar değişikliği yapılması yolunda yazı göndermesi tartışma yarattı.


Dün TBMM’de Milliyet’in soruları yanıtlayan  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, denizin doldurulması için izin vermelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Günay şöyle dedi:

“Sadece Maliye Bakanlığı ile Milli Emlak, ‘Burada böyle bir talep var, taleple ilgili ne yapılması gerekiyor’ demiş. Biz de, ‘Planlama yapılması gerekiyor’ demişiz. ‘Plan yapsınlar, proje yapsınlar getirsinler’ demişiz. Bu kadar. Maliye planlama yapmaları konusunda ön izin vermiş. Yazı elimde. Uygulama konusunda izin söz konusu değil.”

Milas Kaymakamı’nı arayarak talimat verdiğini bildiren Günay, “Orada hiçbir izin söz konusu değildir. Eski haline getirme konusunda ne gerekiyorsa yapılsın” yönündeki talimatını ilettiğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da özetle şöyle denildi: “Anılan dolgu, mendirek ve iskele  yapımı  için bakanlığımız görüşü sorulmuştur. Bakanlığımızın yazısında fiziki anlamda bir müdahaleye izin verilmesi değil, ‘Kıyı Kanunu ve Turizm Teşvik Kanunu’na dayanılarak imar plan tekliflerinin hazırlatılıp bakanlığımıza iletilmesinde bir sakınca yoktur’ denilmektedir. Özetle, bu bir izin yazısı değildir.”

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı da, AA’ya yaptığı açıklamada, “Kültür  ve Turizm Bakanlığı’nın dolguya izin verdiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor. Bize bu yönde ulaşmış bir izin yazısı yok” diye konuştu.