Mercedes'in Rusya'daki Fabrikasını Türkler Yapacak



Mercedes-Benz'in Rusya'da kuracağı ilk fabrikayı Türk şirket Esta Construction inşa edecek. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, 250 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırımla hayata geçirilecek fabrika Mercedes-Benz’in Rusya’da yapacağı en büyük yatırım olma özelliği taşıyor. 20 Haziran’da temeli atılacak fabrika 18 ayda teslim edilecek.

Fabrika Moskova’nın 40 kilometre kuzeyinde, 370 bin metrekare arsada hayata geçecek. 9 inşaat şirketinin katıldığı ihaleyi alarak sürece başladıklarını söyleyen ESTA Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, “Mercedes-Benz gibi sektörün lideri bir şirketin bizleri tercih etmesi gurur verici. Mühendislerimiz Mercedes-Benz ile bir yıla yakın dünya standartlarının çok üzerinde bir kalitede hazırlık çalışması yaptılar” dedi.

Mercedes-Benz Yönetim Kurulu Üyesi Markus Schäfer, “Dünya çapındaki üretim ağımızı, Esipovo Endüstri Parkı’nda kuracağımız tesisle genişletiyoruz. Rusya Mercedes-Benz ve büyüyen pazarlar için stratejik öneme sahip. Bu tesisle sadece Rusya’daki müşterilerimize daha fazla yakınlaşmakla kalmayıp aynı zamanda Mercedes-Benz otomobillerinin uluslararası rekabetteki gücünü de arttıracağız” dedi. Yeni yatırımın bölge için de değerli olduğunun altını çizen ve konu hakkında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bilgi verdiğini belirten Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, “Bu tesisle 1000’den fazla iş fırsatı doğacak. Geleceğin çalışanlarının, robotik teknolojiye tamamen aşina olması gerekeceğinden profesyonel bir koleji de, ihtiyaçları karşılamak adına bu projeye adapte ediyoruz” dedi.

Yurtiçi yatırımlarıyla ilgili de konuşan Demirbilek, “4’ü İstanbul, biri Marmaris’te olan projeler için 1 milyar doları aşkın yatırım yapacağız” dedi. Rusya’da konut, stadyum, alışveriş merkezi projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Demirbilek, “Rusya Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde Türk şirketlerine getirilen yasakları kaldırması hayati bir gelişme. Türk şirketler için geçtiğimiz yıla oranla yüzde 15’lik büyüme bekliyoruz” dedi.