Merkez Bankası'ndan Müze Provası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sandıklarında sakladığı tabloları 75'inci kuruluş yılı nedeniyle "Banka Sanat Koleksiyonu'ndan Seçkilerle 75 Yılın İzi" başlığı altında sergiliyor.

İstanbul Beşiktaş Çağdaş Mustafa Kemal Merkezi'nde 13 Ocak'a dek sürecek 116 yapıtlık sergide, şimdiye dek hiç ele güne çıkmamış eserler var. Bunlar arasında Ali Rıza Bayezit'in 'İstanbul Manzaraları', Malik Aksel'in 'Atölye'de Çalışanlar'ı ve Erol Akyavaş'ın 'Miraçnameler'i dikkat çekiyor. Küratörlüğünü Doç. Dr. Kıymet Giray'ın yaptığı serginin hedefi, Türk resim sanatının gelişimini koleksiyondaki örneklerle açıklamak. Koleksiyonun müze kimliği taşıdığını belirten Doç. Dr. Kıymet Giray, Merkez Bankası'nın bir müze projesi olduğunu, yer sorunu çözülür çözülmez Ankara ya da İstanbul'da bir 'Merkez Bankası müzesi'nin kurulacağını söylüyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun resimle tanışmasından başlayarak Cumhuriyet yıllarına getiren ve oradan modern Türk resminin örneklerine uzanan Merkez Bankası koleksiyonu, bir bellek yenilemesi yapacak nitelikte. Serginin öneminin bütünselliğinde olduğunu söyleyen Giray, "Ziyaretçiler kendilerini Türk resim tarihi sayfalarını çevirir gibi hissedecek." diyor. İstanbul'dan sonra Ankara ve diğer üniversite kentlerini gezecek olan sergi, 19. yy. ortalarında şövalelerinin başına geçen ve paletlerini ellerine alan Osmanlı gençlerinin romantizm akımıyla hemdem olarak geliştirdikleri yalın ve içten anlatımlarla başlıyor. Selim Pertev Boyar ve Ali Rıza Bayezit'in romantik eserlerini Hikmet Onat, Hasan Vecih Bereketoğlu ve İbrahim Çallı'nın İzlenimci resimleri takip ediyor. Kübizminin peşine takılanlardan Zeki Faik İzer, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Abidin Dino dikkat çekerken, Paris'li yıllarda Fikret Mualla, Avni Arbaş ve Selim Turan karşılıyor izleyiciyi.