'Merkezi Isıtma'ya 'Kilo' Ayarı



Maastricht Üniversitesi Tıp Merkezi uzmanları, sıcaklığın 19 derece olmasının yeterli olacağını söylüyor. Bununla birlikte, bazı uzmanlar, termostatın kısılması halinde insanların daha çok yemeye başlayacağını öne sürüyor.

Enerji dengesi

Sonuçları 'The Trends in Endocrinology and Metabolism' (Endokrinoloji ve Metobolizmada Eğilimler) adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma, enerji dengesini temel alıyor. İnsanlar gündelik yaşamlarında yaktıklarından daha fazla kalori alınca kilo alıyorlar.

Araştırmada, insanların zamanlarının yüzde 90'ını kapalı alanlarda geçirdiği ve azami konfor için yaşadıkları yerleri ısıtıp soğuttukları belirtiliyor. Ancak vücut bu durumda, sıcaklığını kontrol altında tutmak için harcayacağı enerjiyi en aza indiriyor. Uzmanlarla göre bu denge kilo almakla sonuçlanıyor ve daha fazla kalori yakılmasını sağlamak için sıcaklığın bir miktar düşürülmesini gerekiyor.

Doktor Wouter van Marken Lichtenbelt, BBC'ye yaptığı açıklamada, "19 derece yeterli. Günün tamamı için de böyle olması gerekmiyor. Hafif soğuklarda enerji artışının düzeyi yüzde 6 civarında ve uzun vadede bu ciddi bir fark yaratabilir" dedi. Marken, rejim ve egzersizle bunun desteklenebileceğini belirtti.

Ancak İngiltere'deki Stirling Üniversitesi'nde aynı alanda araştırmalar yapan Dr. Michael Daly, "Kayıpları tazmin etmezseniz kilo verirsiniz ama gerçek hayatta böyle olmuyor. Çikolata yemek isteyeceksiniz" diyor. Sıcak havanın iştahı kestiğini ve yiyecek tüketimini azalttığını belirten Dr. Daly, soğuk kapalı alanlarda inme geçirme riskinin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.