Merkez'in Mimarı, Yeni Projeye Talip

İstanbul'a taşınması gündemde olan Merkez Bankası'nın (MB) şu anki idare binasının mimarı Umut İnan, yeni binanın da projesini çizmek istediğini söyledi. MB binasının sıradan binalardan farklı bir tasarıma sahip olması gerektiğini söyleyen Umut İnan, Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Bina hem güvenlik nedeniyle hem de işlevleri açısından farklı bir tasarım sonucu ortaya çıktı. Alt katında altın rezervleri için bir bölüm hazırlandı. 1973'te tasarım yarışması sonucu bu iş bana verilmişti. Yeni binanın projesini çizmeyi elbette isterim" dedi.

İnan, yeni MB binası tasarlanırken dikkat edilmesi gerekten hususları şöyle anlattı:

Psişik değeri var
"Merkez bankaları sadece Türkiye'de değil tüm dünyada özel tasarlanan binalardır. Diğer binalardan farklıdır. Bu binalar tasarlanırken dikkat edilecek en önemli nokta emniyettir. Kıymetli evrak, altın para bulunan tüm binalarda bunların bulunacağı yerin giriş ve çıkış emniyeti sağlanmalıdır. Emniyetli bir tasarım sadece iç yapıyla ilgili değil. Banka binasının kurulacağı yer de dikkat edilmesi gereken bir nokta. Bankanın taşınacağı yer belirlenirken emniyet açısından gerekli hassasiyet gösterilmeli. Mevcut Merkez Bankası binası gerekli tüm önlemleri içeren bir bina ancak bu ayrıntıları vermem doğru olmaz. Binanın dış görünüşü bile önemli, simgesel bir önemi var. Merkez bankaları ekonomik olduğu kadar psişik değeri olan kurumlar."

Tarihi 1930'lara gidiyor
Merkez Bankası'nın Ankara'daki macerası 1930'lu yıllara dayanıyor. Bağımsızlığını adım adım kazanan Banka'nın tarihinde iki taşınma öyküsü var:
- MB 3 Ekim 1931'de Ankara Ulus'taki Ziraat Bankası binasında çalışmaya başladı.
- Banka'nın ilk bağımsız idare binası ise Atatürk'ün talimatıyla hizmete girdi. Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister'ın tasarladığı, Emlak Bankası için yapılan bina MB'ye verildi.
- MB'nin ilk şubesi 1931'de Ankara'da kuruldu. İkinci şube ise İstanbul Bahçekapı'da Osmanlı Bankası'nın da içinde bulunduğu binada açıldı.
- 1964'te Zürih, Berlin, New York ve Tokyo temsilcilikleri açıldı.
- Yıllar geçtikçe hem ekonomik gelişmelere bağlı olarak kullanılan sistemler hem de bankanın artan rezervi ve buna bağlı olarak güvenlik önlemlerinin artırılması ihtiyacı MB'nin ikinci kez taşınmasını tetikledi.
- 1973'te açılan yarışma sonucu halen kullanılan MB binasının mimar Umut İnan tarafından tasarlanması kararlaştırıldı.
- Banka 1988'de çağın koşullarına göre dizayn edilen Ulus'taki yeni idare binasına taşındı. O dönemde bankanın İstanbul'a taşınması ilk kez dillendirilmeye başlandı.

Altın, para, kıymetli evrak var
MB'nin mevcut binasında altın ve döviz rezervlerinin bir bölümü, banknot ve bozuk para stoku ve kıymetli evrak bulunuyor. Söz konusu rezerv, bankanın alt katında bulunan ve özel güvenlik sistemlerine sahip odalarda, şifreli kasalarda saklanıyor.