Mermer İhracatçısı Brezilya Yolcusu



Küresel krizin etkisiyle güçlü olduğu pazarlarda kan kaybı yaşayan Türk doğaltaş sektörü, yeni pazarlara yöneliyor. 2014 yılında Dünya Futbol Şampiyonası’na evsahipliği yapacak olan Brezilya hedef pazar seçildi. 15-18 Şubat 2011’de Brezilya’nın Vitoria kentinde düzenlenecek Uluslararası Mermer ve Granit Fuarı’nda Türkiye pavyonu 3 ay önce doldu. Türkiye, milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen fuara, 10 firma ile katılacak.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, “Brezilya’da geniş çaplı kentsel dönüşüm projeleri var. Ayrıca Dünya Futbol Şampiyonası nedeniyle stadyum, havalimanı, yollar, oteller gibi altyapı yatırımlarına 120 milyar dolar yatırım yapacak. Bu pastadan büyük dilimi almak istiyoruz” dedi.

Amaç zamanında girmek

Başkan Erdinç, Brezilya’nın yıllık 50 milyon doların üzerinde doğaltaş ithalatı yaptığını belirterek, “Bu rakamda Türkiye’nin payı yüzde 10’un altında. Yeni yatırımları ve kentsel dönüşüm projeleri ile ithalat rakamında ciddi artış olacak. Amacımız, Brezilya pazarına zamanında girmek. Doğru adımlar attığımız takdirde Brezilya’ya ihracatımızı 10 kat arttırmak mümkün” diye konuştu.

Rakamlarla

Dünya en güzel bej mermer ve traverten rezervlerine sahip olan Türkiye, en fazla ihracatı 504.5 milyon dolarlık tutarla Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştiriyor. Yakın geçmişte Türkiye’nin doğaltaş ihracatında en büyük pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri küresel kriz sonrasında 183.7 milyon dolarlık ihracatla ikinci sıraya gerilerken, Türk doğaltaş sektörünün yeni gözde pazarlarından Irak’a yapılan ihracat ise 60.3 milyon doları buldu.