Mermerciler, Dövizde İstikrar Yok Diye Sipariş Alamıyor

Dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizle birlikte döviz kurunun YTL karşısında değer kazanması, yerli girdiyle üretim yapan ihracatçıların yüzünü güldürdü.

Uzun zamandır YTL'nin değerli olması sebebiyle maliyetleri tutturamadığı için gelen siparişleri alamayan ihracatçılar, şimdi de kurun fazla oynak olmasından korkuyor. Döviz kurunun düşüklüğünden en fazla etkilenen sektörlerden biri olan mermerciler, daha önce maliyetlerini kurtarmadığı için siparişleri alamıyordu, şimdi de kura güvenemiyorlar. Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Ulvi Yaman, Kuzey Irak ve Körfez ülkelerinden Muğla'daki işletmelerin 10 yıllık üretimi kadar sipariş geldiğini, döviz kuruna güvenemedikleri için teklif vermekten çekindiklerini belirtiyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç de yerli girdiyle üretim yapan ihracatçıda, siparişi aldıktan sonra döviz düşerse batma korkusu olduğunu kaydediyor.

İşlenmiş mermer ihracatının yüzde 60'ının yapıldığı ABD pazarından, mortgage krizinin başladığı tarihten bu yana sipariş alamayan mermercilere Kuzey Irak, Dubai, Kuveyt, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan yoğun talep geliyor. Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Yaman'ın verdiği bilgiye göre sadece Kuzey Irak'tan 30 milyon metrekare acil mermer talebi var. Yaman, döviz kuruna güvenemedikleri için uzun vadeli bağlantılar yapamadıklarını belirtiyor. Bunlar maliyetler yüksek olduğu için kabul edilemezken şimdi döviz kurunun artması, Türk mermercileri avantajlı konuma getirdi. Mermerciler şimdi de, "Ya kur, bir süre sonra tekrar düşerse?" endişesiyle bağlantı yapamıyor. Muğla bölgesindeki mermer işletmelerinin yarısının maliyetlerini karşılayamadığı için son bir yılda kapandığını, açık olanların yarısının da kapasitesinin altında çalıştığını söyleyen Ulvi Yaman, "Kur yüksekte kalırsa, kriz Türkiye için fırsat olur. Elektrik parasını ödeyemediği için kapanan tesisler var. Öncelikle kapananların açılması gerekiyor." diyor. Ulvi Yaman, kurun yüksek olmasının ithalatı da önleyeceğini ifade ediyor.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Erdinç ise ihracatçının yükselen döviz kurunun yeniden düşeceği korkusu yaşadığını söylüyor. Döviz kurunun yüksek olması durumunda ABD ve Avrupa pazarlarındaki daralmanın ihracatı fazla etkilemeyeceğini belirten Aslan Erdinç, "Kriz, zenginleri vurmaz. Zengin ülkelerin talebi her zaman vardır. Körfez ülkelerinden gelen talebi karşılayabilirsek sektör ihya olur." açıklamasında bulunuyor. Körfez ülkelerinden gelen ciddi talepleri dikkate alarak önümüzdeki ay bu bölgeye bir inceleme gezisine gideceklerini anlatan Erdinç, Dubai başta olmak üzere mermerciler olarak bazı bölgelerde teşhir mağazaları ve irtibat büroları açmayı planladıklarını kaydediyor. Dövizin istikrarlı yükselişinden yana olduklarını kaydeden Erdinç, artışından rahatsızlık duyan ihracatçıların, aslında ithalatçı olduğunu vurguluyor. Yerli girdiyle üretim yapan ihracatçının son birkaç yıldır çok mağdur olduğunu söyleyen Erdinç, "Yerli girdiyle üretim yapan ihracatçı son yıllarda sermayesinden harcarken ithalata dayalı girdiyle üretim yapanlar iyi para kazandı. Dövizin yükselmesinden rahatsız olan kesim, ithalatçı olan ihracatçılardır." şeklinde konuşuyor.