Merrill Lynch Emlak için 500 Milyon Euro Ayırdı

Yabancı fon ve grupların alışveriş merkezlerine ilgisi artarak sürüyor. Morgan Stanley bünyesindeki bir yatırım fonu tarafından satın alınan ve Forum adı altında alışveriş merkezi zinciri kuran Multi Turkmall’ın ardından Merrill Lynch de Türkiye’de yatırımlarını büyütmeye hazırlanıyor. Yapı Kredi Koray’da 9 yıldan beri yürüttüğü Genel Müdürlük görevinden ayrılan Hakan Kodal, Eylül başı itibarıyla Merrill Lynch ile yüzde 50 ortak olarak Krea Gayrimenkul adında yeni bir firma kurdu. Gayrimenkul geliştirmek ve yatırımlar yapmak üzere kolları sıvayan bu yeni şirketin ilk projesi ise Yapı Kredi Koray’ın Eskişehir’de başlattığı Neo Alışveriş Merkezi’ne ortaklık oldu.

İngiliz fonlar sırada
Yapı Kredi Koray ile proje bazında yüzde 50-50 ortaklık kurduklarını açıklayan Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, “Böylece Merrill Lynch, Neo Alışveriş Merkezi’ne yarı yarıya ortak olarak projenin finansman ayağını üstlenmiş oldu” dedi. Neo’nun ardından Merrill Lynch ile birlikte Türkiye’de 7-8 projeyi daha hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Kodal, şöyle devam etti: “Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) ve Urban Land Institute (ULI) Türkiye başkanlıklarım zamanında kurduğumuz ilişkiler bizi bugünlere getirdi. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde asgari 500 milyon euroluk yatırım planlıyoruz. Bunlar alışveriş merkezleri, içinde ofis, konut ve alışveriş merkezi bulunan büyük çaplı projeler ve 50 milyon euroluk büyük ölçekli konut projeleri.”

Proje bazında Merrill Lynch ile girdikleri bu ortaklığın yanı sıra yeni projeler için başka fonlarla da işbirliği içine girebileceklerini kaydeden Yapı Kredi Koray’ın yeni Genel Müdürü Yücel Ersöz, bu kapsamda yoğun talep aldıklarını belirtti. Ersöz, “Yüzde 90’ı Londra merkezli olmak üzere ABD ve Avrupa’dan yatırım fonları, proje finansmanı ve ortaklık için sırada” dedi.

2007’nin ilk çeyreğinde büyük çaplı bir konut projesi başlatacaklarını söyleyen Ersöz, bundan sonra konut projelerinin yanı sıra alışveriş merkezi projelerine ağırlık vereceklerini söyledi. Ersöz, “Konut kredisi faizlerindeki dalgalanma sektörde belirsizlik yarattı. Fakat alışveriş merkezi projeleri kısa vadeli dalgalanmadan etkilenmeyen kârlı yatırımlar” diye konuştu.