Erdemir'de Oyak Arcelor Ortaklığı



Türkiye'nin sanayi devi Erdemir özelleştirmesini kazanan Oyak, dünyanın ikinci büyük çelik şirketi Fransız Arcelor ile Erdemir'de ortaklığa gidiyor. Oyak ile Arcelor Erdemir'i devralmak için ortak bir şirket kurma konusunda anlaşırken, şirkette Arcelor'un payı yüzde 41, Oyak'ın payı ise yüzde 59 olacak.

Böylece Erdemir'de özelleştirmeye konu yüzde 49.29'u hisseyi satın alan Oyak, bunun yüzde 20.20'sini Arcelor'a devredecek. Oyak'ın elinde de yüzde 29 oranında hisse kalacak.

ÖİB'den satışa ve ortaklığa onay
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci imzası ile İMKB'ye gönderilen açıklamada, Erdemir sermayesindeki yüzde 46.12 oranındaki idare hissesinin 2 milyar 770 milyon dolar bedelle en yuksek teklifi veren Oyak'a satılmasına karar verildiği bildirildi. Açıklamada, Oyak-Arcelor ortaklığı ile ilgili de şu bilgilere yer verildi:

"Oyak tarafından, Erdemir'deki hisselerimizin satın alımına yönelik, hisselerinin tamamı Oyak'a ait olmak üzere "Ataer Holdıng" adlı bir şirket kurulduğu ve Ataer Holding'in yüzde 41 oranındaki hissesinin Arcelor'a devrinin planlandığı belirtilerek idaremiz onayı talep edilmiştir. Erdemir özelleştirmesıne yönelik ihale şartları belgesi çerçevesinde söz konusu talep idaremizce uygun görülmüştür."

Arcelor dünya çelik devi
2002'de İspanyol Aceralia, Lüksemburg'lu Arbed ve Fransız Usinor gruplarının birleşmesi ile oluşan Arcelor'un cirosu 30 milyar euro düzeyinde. Şirketin 60 ülkede 94 bin çalışanı bulunuyor ve yılda 47 milyon ton çelik üretimi yapıyor. Arcelor, Türkiye'deki faaliyetlerini, paslanmaz çelik, yassı çelik ve dağıtım - işleme ticaret çeliği alanlarında sürdürüyor.

Borusan'la kurulan Borçelik, yassı çelik üretiyor. Arcelor, Ford Otosan, Oyak Renault, Toyota ve Tofaş gibi otomotiv üreticilerinin çelik ihtiyacını karşılıyor. Başta Arçelik olmak üzere elektrikli ev aletleri alanında faaliyet gösteren şirketlerin de tedarikçisi konumunda.