Mersin Limanı İçin Dubai ve Singapur'dan Devler Geldi




Özelleştirme İdaresi'nin (ÖÎB) işletme hakkım 36 yıllığına devretmek için ihale açtığı Mersin Limanı ile 16 yabancı ve yerli firma ilgileniyor. Yıllık geliri ortalama 60 milyon dolar olan ve stratejik konumu nedeni ile dünya devlerinin hedefi haline gelen liman için l milyar dolarlık rakamın aşılabileceği belirtiliyor. ÖÎB, Mersin Limanı için teklifleri 22 Temmuz Cuma günü almaya başlayacak.

Kimler katılacak?

* Sealion Huazhong: Singapur merkezli uluslararası bir şirket olan PSA International grubuna bağlı. PSA International, 11 ülkede 18 liman projesiyle ilgili uluslararası bir şirket.

* Dubai Ports Authority: Dubai merkezli firma 100'ün üzerinde ülkede 4 bine yakın şirketle faaliyette bulunuyor.

* Hutchison Port Holding: 19 ülkede 39 limanda faaliyet gösteriyor. Hong Kong menşeli uluslararası düzeyde etkin bir şirket. Şirketin Global Yaürım Holdingle birlikte ortak girişim grubu olarak teklif verebileceği belirtiliyor.

* Maersk Sealand: Danimarkalı firma 125'ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Maersk Sealand ile ortaklık kuran Merit Gemicilik ve Ticaret A.Ş de Mersin Limanı ile ilgilenen şirketler arasında yer alıyor.

* Antwerpen Port: Belçikalı firma, Hamburg ile Le Havre arasındaki hat boyunca yer alan limanlarda gerçekleştirilen toplam kargo hacminde yüzde 16.4'lük paya sahip bulunuyor.

* International Container Terminal Services: Dünyadaki en büyük 5 deniz terminal işletmecisinden biri olan Filipinler kaynaklı firma, ihale ile ilgilenen devler arasında sayılıyor.

Mersinli işadamları yabancılarla masaya oturdu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret Borsası ve Mersin Deniz Ticaret Odası, liman için teklif vermek üzere Mersin Limanı Ortak Girişim Grubu'nu oluşturdu. Bu ortak girişim grubu, ihaleyi kazanması durumunda 25 bin dolarlık 12 bin hisseden toplam 300 milyon dolarlık anonim şirket kuracak. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kadir Dölek, şu ana kadar 40'ın üzerinde şirketin Ortak Girişim Grubu'na katılmak için başvurduğunu belirtti. Dölek, PSA, Dubai Port Authority ve Hutchison şirketleriyle de görüşme yaptıklarını söyledi.

ersin Limanı'yla ilgilenen gruplar arasında Yüksel İnşaat, İstanbul Gübre Sanayi, Tekfen Holding bünyesindeki Toros Gübre, Türkiye İş Bankası'nın Şişecam grubu içinde yer alan Camiş Lojistik Hizmetleri bulunuyor. Arkas Holding'e bağlı Limar Liman da ihaleyle ilgileniyor. Ancak özelleştirme kapsamında İzmir Limanı ile de ilgilenen Arkas'ın, Rekabet Kurulu kararına göre bu limanlardan birini seçmesi gerekiyor.