Mersin'de Nükleer için Düğmeye Mayısta Basılacak



Enerji Bakanı Taner Yıldız, Mersin'de kurulacak nükleer santral için düğmeye mayısta Rusya ile gerçekleştirilecek görüşmenin ardından basılacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, anlaşma süresi dolan Kerkük ve Yumurtalık Petrol Boru Hattı için yeni bir protokolün 10 gün içinde yenileneceğini söyledi. Yıldız, yeni bir anlaşma yapmak için merkezi Irak hükümeti ve Irak Petrol Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Nükleer Medvedev’e yetişecek

Yıldız, ekonomi muhabirleriyle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü lokalinde bir araya geldi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının Sinop ve Mersin’de gerçekleştirilecek nükleer santral yatırımı projesinin son durumuna ilişkin Rusya Federasyonu ile mayıs ayında gerçekleştirecekleri görüşme ile yatırım için düğmeye basılacağını söyledi.
 
Yıldız, nükleer santralde mayısın başına kadar bir noktanın yakalanması gerektiğini belirterek, Medvedev’in ziyareti öncesinde hazırlıkların olgunlaştırılması ve karşılıklı görüşülmeye hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, “Rusya ile iyi niyet protokolü çerçevesinde nelerin yapıldığına ilişkin bilgi aldığını Zaman zaman kamoyunda tartışılıyor. Nükleerdeki net yol haritasında tabiiki dereyi görmeden paçayı sıvamamız lazım. Orta ve uzun vadeli bu işin problemleri ve çözümleri olacak. Öngörülen tarihler var ama bir önceki anlaşma bitirilmeden, bir sonrakine geçmek doğru olmaz” dedi.

70 milyon varil petrol kapasite

Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı Anlaşmasının yenileneceğini açıklayan Taner Yıldız, hattan üç yıl içinde minimum 35 milyon tonluk, 5-6 yıl içinde de 70 milyon kapasitenin yakalanmaya çalışılacağını kaydetti. Yıldız, “İki konu kaldı, o iki konuda da mutabakat sağlamamız halinde süresi 15-20 yıllık olmak kaydıyla inşallah yeni bir anlaşma yapacağız. Kerkük-Yumurtalık 70 milyon ton kapasitesi olan bir ham petrol boru hattı. Boru hattının yaptığı iş itibariyle Irak’ın normalleşmesi itibariyle baktığımız zaman önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağını düşünüyoruz” dedi.

30 milyon ton petrol umudu

Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattında ne kadarlık bir kaynak garantisi alındığı ve Rus tarafının ne kadarlık pay alacağının sorulması üzerine Taner Yıldız, söz konusu hattan akacak petrolle ilgili 30 milyon ton miktar ile bir referans noktası oluşturulmaya çalışıldığını da bildirdi. Yıldız, şunları kaydetti:

“Samsun-Ceyhan hattında ilgilendiğimiz ve ilgilenmediğimiz kısımlar var. İlgilendiğimiz kısım anlaşma metninde olan özellikle Rusya’nın belli bir oranda petrol koyması ve petrol geçmesiyle alakalı hem kendi petrollerinin, hem de Kazak petrollerinin hattan geçmesiyle ilgili gelişmeler. Biz bu boyutuyla ilgileniyoruz.

Ama hisseler yüzde kaç olacak, Çalık yüzde 10 mu, 40 mı alacak, ENI kaç alacak? bu kısmı ile ilgilenmiyoruz, bunları şirketlere bırakıyoruz. Bu konuda benim bir bilgim yok. Benim için önemli olan buradan petrolün geçmesi ve boğazlardaki yükün azaltılması.”

‘Al ya da öde’ sıkıntı yaratır

Taner Yıldız, “Rusya doğalgazında ‘al ya da öde’ yükümlülüğünde bir gelişme var mı” şeklinde soruya, Rus yetkililerinin, bu konuda bir yaklaşım göstereceğini ancak bunu sistematize etmeyeceklerini açıkladıklarını, kendilerinin de bunu saygıyla karşıladığını kaydetti. Al ya da ödenin kontrat yükümlülüklerinin kendi dönemlerinde yapılmadığına işaret eden Taner Yıldız, şöyle konuştu: “(Al ya da ödeye bu yıl içinde düşer miyiz?) derseniz tüketim verilerine baktığınızda ve mevcut kontratlara baktığınızda al ya da öde ile ilgili bir sıkıntı görünüyor, ama bunun kontratlarının tarafımızdan yapılmadığını, zamanında bunların herhangi bir fleksibiliteye maruz bırakılmadığını söyleyebilirim. Daha fleksibıl (esnek) bir anlaşma yapılabilirdi. Ülkelerin büyüme hızlarının yüzde 1,2,3 olduğu bir ortamda yüzde 15-20’lik düşüşler çok ciddi rakamlar. Biz şu anda kontratlara dayalı değil, ama iki ülke ilişkilerine dayanan daha hissi bir yaklaşım göstererek bir uzlaşı alanı bulmaya çalışıyoruz.”