'Merter Çiftliği' Tekstil Merkezi Oldu

Tekstilin kalbi Merter'de atıyor.

Bir dönem Ahmet Merter'in çiftliğinin bulunduğu semt, artık tekstilin kalbinin attığı yer. Konuttan bozma dükkanlar sokaklara taşıyor. Merter her ne kadar gün geçtikçe kalabalıklaşsa da semttekiler, 'Fabrikatörlerimiz bile burada oturuyor" diye övünüyor.

Rivayete göre Mustafa Kemal Atatürk, 'sağ tarafım senin olsun' diye Merter'i Merter Ailesi'ne, 'sol tarafım da senin' diyerek Bahçelievler'i Yüzatlı Ailesi'ne vermiş. İşte adını Ahmet Merter'e ait 'çiftlik'ten alan Merter, 1960'lı yıllarda bölgenin imara açılması ile gelişmeye başladı ve bugünkü noktaya geldi. Bir dönem Ahmet Merter'in çiftlik arazisi olan Merter, bugün tekstilcilerin merkezi olmuş durumda. Özellikle Keresteciler Sitesi diye anılan bölgedeki tekstil şirketlerinin de etkisi ile yaşanan trafiğe rağmen Merterliler ile tekstilciler birbirleriyle kaynaşmış durumda.

Bir dönem İstanbul'un lüks semtlerinden biri olarak gösterilen Merter, her ne kadar bugün o ünvanını barındıramasa da halen içinde kendisinden kopamayan 'fabrikatörleri' ve 'üst gelir' gruplarını barındırmaya devam ediyor. Emlakçıların ifadesine göre Merter'de fabrikası, işyeri bulunan bir çok işadamı depremden sonra tsunami korkusu ile Yeşilköy, Florya gibi semtlerden Merter'e gelmiş. Tabi 1999 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Binası'nın bazı bölümlerinin buraya taşınması da Merter'deki yoğunluğun artmasına neden olmuş durumda.

Her şey 5-10 YTL
Merter'in meşhur ana caddesine girdiğiniz anda hafta içi olmasına rağmen yoğun bir hareketin içine düşüyorsunuz. Herşeyin 10, 5, 3 YTL'ye satıldığı tezgahların başı oldukça yoğun. Keresteciler Sitesi'ne doğru perakende tezgahları azalıp, toptancılar ağırlık kazanıyor. Merkezi olması, havaalanı, metro ve diğer ulaşım yollarına yakınlığı nedeniyle her zaman cazip bir semt olarak gösterilen Merter'de iki oda bir salon daireler 90 ile 120 bin YTL arasında satılıyor. Üç odalarda bu rakam 120-150'lere kadar çıksa da bazı sitelerde 250-300 bin YTL'ye de satılık konutlara rastlamak mümkün. Kiralarda ise alt taban 600 YTL'den başlıyor. Çınar, Cehavir Koru Sitesi, Simitaş ise en popüler sitelerden.

Ana cadde üzerindeki dükkanların neredeyse yüzde 40'ı konuttan bozma. Dükkanlarda 150 metrekare bir alan için 750 bin dolar 1 milyon dolar gibi rakamların konuşulduğunu duyunca şaşmamak lazım. Çünkü Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) verilerine göre bölgede 3 bin 700'ü aşkın üretim merkezi ve 750 mağaza var. Yine MESİAD'a göre bölgeden yapılan ihracatın boyutu 5 milyar doları buluyor. Böyle olunca da tekstilin kalbi Merter'de yer almak isteyenler artıyor. Dolayısıyla da fiyatlar yukarılarda geziyor.

64 dairelik yeni proje
Merter'de de İstanbul'un bir çok semtinde olduğu gibi arazi sancısı yaşanıyor. Bu nedenle arazi bulunduğunda müteahhitler altın bulmuş gibi seviniyor. Son olarak bir grup 4 bin metrekare alan üzerinde 64 dairelik dört bloktan oluşan bir projeyi hayata geçirmek üzere. Proje şu anda kağıt üzerinde ama şimdiden 15-20 tanesi satılmış bile. Arazinin satışını yapan bir emlak firması yetkilisi, daire fiyatlarının 200 bin dolarlardan başladığını ifade ediyor.

Ara sokakları sakin
Merter denilince akla ana cadde ve kalabalık gelse de ara sokakları oldukça sakin. Geniş caddeleri ve 5-6 katlı binaları ile bazı sokaklar oldukça düzenli bir görüntü sergiliyor.

Gündüzleri Doluyor
Her ne kadar Keresteciler Sitesi olarak bilinse de bugünkü adı Merter Tekstil Merkezi. Tekstilin kalbi sayılan bu bölgede yaklaşık 3 bin 700 üretici, 750 mağazanın bulunduğu ifade ediliyor. Böyle olunca da Merter gündüzleri 300 bin, gece 80 bin nüfusluk bir yer oluyor.