Mermerciler Kağıthane’yi Terk Etmiyor

Kağıthane Belediyesi, ilçe merkezindeki ruhsatsız çalışan mermercilerin çalışma faaliyetlerini durduracak. Mermerciler ise, kendilerine şehir içinde 20-25 dönümlük bir yer gösterilmesini istiyor. 10 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mermercileri şehir dışına çıkarmak için işyeri sahiplerinin ruhsatlarını iptal ettiğini ve Beylikdüzü’nde yer gösterdiğini anlatan Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, bu yerlerin 1,5 - 2 milyon dolar gibi fahiş bedellerle tekstilcilere satıldığını kaydediyor. Mermercilerin, 50 yıldır ilçe merkezini kirlettiğini ve geriye götürdüğünü ifade eden Kılıç, “İlçeyi 45 yıl geriye götürmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuşuyor.

Mermerciler, halen Kağıthane’de yaklaşık 7 dönüm arazi üzerinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteriyor. Kağıthane Deresi kenarında yaklaşık 17 mermer atölyesi bulunuyor. 17 atölyede işçilerle birlikte yaklaşık 200 kişi çalışıyor. İşletme sahiplerinin bir kısmı tapu sahibi bir kısmı da kiracı. Belediye, mermercilerin çevreyi kirlettiği ve gürültü yaptığı gerekçesiyle encümen kararı da alarak kapatma cezası vermiş. İş sahiplerinin itirazı sonunda idare mahkemesi bilirkişi göndermiş ve belediyenin kapatma cezasını iptal etmiş. Belediye bu kararı temyize göndermiş; ancak Danıştay mermercilerin lehine karar vermiş. Belediye, işyerlerini ruhsatı olmadığı için 8 kere mühürlemiş.

Büyükşehir Belediyesi, mermercileri şehir içinden çıkarmak için Beylikdüzü’nde mermer sitesi vermiş. İşyeri sahipleri, arazi kıymetlenince satmış ve Kağıthane’de çalışmaya devam etmişler. 10 sene önce Ataköy’de lüks daireler almışlar. Fazlı Kılıç, “Gebze’deki mermer sitesine de gitmiyorlar. 50 yıldır burayı işgal ediyorlar. 50 yıl daha bu gidişe evet deme şansımız yok. İlçeyi yeşil alan ve parka kavuşturacağız.” diyor. Tonlarca mermer tozunun Haliç’e karıştığını ve Kağıthane Deresi’nin kirlendiğini belirten Kılıç, “Burada oturmadıkları için değer bilmiyorlar. Şehir içinde kim yer gösterir? Yer göstermeyi İBB yapar ve yapmış. Daha kaç kere yapacak?” diye soruyor. Kılıç, 200 bin dolara mal olan yerlerin 1,5-2 milyon dolar gibi fahiş fiyatlara satıldığını kaydediyor.