Meslek Örgütlerinde Kadın Sayısı Artmalı



Ankara Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği (ANGİKAD) Başkanı Devrim Erol, “Eski köye yeni adet getirmek çaba ister, inanç ister” diyerek, “1/2’den 1 Olmaz” paneliyle iş ve meslek örgütleri yönetimlerinde kadın varlığının durumunu saptayacaklarını kaydetti. Erol, “Amacımız birbirimizle ticari dayanışmayı arttırmak ve sonunda Türkiye’nin en yüksek vergi veren, en yüksek ihracat yapanlar listesinin yarısına yerleşmek” dedi.

Türkiye projesi başlatacaklar

ANGİKAD’ın düzenleyeceği “1/2’den 1 Olmaz” konulu panelin tanıtım toplantısında konuşan Erol, projenin isminden yola çıkarak iş ve meslek örgütleri yönetimlerinde kadın varlığının durumunu saptamak amacıyla tek günlük bir çalışma toplantısı yapmayı planladıklarından bahsetti. Kadınların öncelikle iş ve meslek örgütleri yönetiminde varolabilmek için bir Türkiye projesi başlatmak istediklerini kaydeden Erol şöyle devam etti:

“Kadınların meslek örgütlerindeki ve yönetimdeki sayısal varlıklarını arttırmak için kampanyalar yapmayı planlıyoruz. Örgütlerin kuruluş kanunu, tüzük ve yönetmeliklerindeki kadın varlığının arttırılması yönünde değişikliklerin saptanması ve bu değişikliklerin gerçekleşmesi için çalışmaların yapılması gerekiyor.”

Türkiye’de 1.3 milyon işveren içerisinde kadın sayısının sadece yüzde 7 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Erol, Avrupa’da bu oranın yüzde 28 olduğunu ve bu oranı yakalamak için çok çalışılması gerektiğini kaydetti. Erol, “İş ve meslek dünyasının örgütlendiği kuruluşlara bakıldığında yönetimde kadın varlığından söz etmek olanaksızdır” dedi.

Yönetimde olmak için erkek olmak şart mı

ODTÜ Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Dr. Yıldız Ecevit ise, “Yönetimde olmak için erkek olmak şart mı?” dedi. Türkiye’de kadınların işgücüne katılımının yüzde 26 olduğunu belirten Ecevit, “İşgücü piyasası aslında bir erkek dünyası. Toplumsal eşitsizlik ve ayrımcılık var. Bu eşitsizliklerin kaldırılması gerekiyor” diye konuştu. Profesyonel mesleklerdeki kadınların, toplam çalışan kadınların yüzde 29.6’sını oluşturduğunu vurgulayan Ecevit, kadınların üniversitede öğretim elemanlarındaki yerinin yüzde 40, okul yönetimindeki yerinin yüzde 7 olduğuna dikkat çekti. Bankalardaki çalışanların yüzde 40’ının kadın olduğunu belirten Ecevit, BDDK’nın yönetiminde hiçbir kadının çalışmadığının altını çizdi.