Mesleki Rekabet İhracatta Dayanışmaya Dönüştü



KOBİ ölçeğindeki firmaların üretim ve pazarlamada birleşmesini hedefleyen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) projesi, benzer alanlarda üretim yapan KOBİ'leri hedef pazarlarda rakip değil, tek bir şirket gibi çalışmaya teşvik ediyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztirkayi, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Firmalar artık dış pazarlarda birbirlerine rakip değil, tek şirket gibi ürün pazarlıyor. Örneğin tencere üreten firmanın ihracat müdürü müşterisine 'komşu firmam da bıçak, bardak üretiyor. Ondan alım yaparsanız, ekstra indirim yaparız' diyor. Sektör ihracat hedefine doğru hep birlikte ilerliyor" dedi.

Ekonominin zorda olduğu günlerde Avrupa için Türkiye’den verilen her siparişin önemli hale geldiğini belirten Tahsin Öztiryaki, şunları kaydetti:

"Avrupa’daki müşteri Çin’den 50 konteyner sipariş edip üç ay beklemek yerine Türkiye’ye yöneliyordu. ‘Mix Konteyner’ dediğimiz sistemle Çin’in önüne geçmeyi başardık. Üretici sadece çelik tencereyi koyup göndermiyor. İthalatçı firmanın diğer ihtiyaçlarını da yerli üreticilerle anlaşarak karşılıyor. Yani bir ihracatta hem bardak, hem tencere, hem plastik satabiliyor. Böylece Çin ile aramızdaki sert rekabette öne çıkabiliyoruz. Bu sistemle fiyat avantajını yakalayabiliyoruz. Firmalar artık Bir nevi diğer firmanın da pazarlama müdürü gibi çalışıyor. Böylece lojistik maliyeti yüzde 30 düşerken, satışlarımızda da aynı oranda artış oldu".

Son yıllarda yapılan yatırımlar ve Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye’nin mutfak imalatında dünyada aranılan ülke konumuna geldiğini kaydeden Öztiryaki, Türk mutfak sektörü ihracat büyüklüğünün 4 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Bunun 1,6 milyar dolarlık kısmının endüstriyel mutfak ihracatından oluştuğuna dikkati çeken Öztiryaki, "Sektörde faaliyet gösteren 300'e yakın firma, dünyanın her yerine endüstriyel mutfak ihraç ediyor. Avrupa’ya baktığımızda, mutfak imalatının dört ana ülkesi arasındayız ve bu konuda çok başarılıyız. Öyle ki, Avrupalı ve Asyalı gıda zincirleri Türk mutfak üreticilerinin peşinde. Bugün dünyanın bir çok ülkesinde de restoranların ve otellerin mutfaklarını Türkler yapıyor. Son olarak Kış Olimpiyatları’nın düzenlediği Rusya’nın Soçi şehrindeki otellerin yarısının mutfağını biz yaptık. Bu alanda bir çok zincir marka Türk firmalarının kapısını çalmaya başladı" değerlendirmesini yaptı.