Meteorolojik Değil ‘Rantsal’ Kuraklık



TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi Bayındır Baraj havzasını imarını değiştirecek plan değişikliği ile ilgili olarak dava açtğını duyurdu. Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Şehir Plancıları Odası geçmişte Ankara’ya su temin eden barajlardan olan Bayındır'ın kirlenme ve kapasite düşüklüğü sebebi ile içme suyu kaynağı olmaktan çıkarıldığı ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı plan değişikliği kararı ile baraj havzasında yapılaşmanın önünün açıldığını savunuyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan “Mamak İlçesi Bayındır Barajı Mavi Göl Kuzeydoğu Planlama Alt Bölgesine ilişkin 1/25000 ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinin” Ankara’nın değişik bölgelerinde sadece yüksek gelir grubuna yönelik hazırlanan projeler ile rant yaratmak istendiği de ifade ediliyor.

Gündemde olan kuraklığın yalnızca meteorolojik etkilerle açıklanamayacağı ve temiz suya erişim sıkıntısının su havzalarının yapılaşmaya açılması sebebiyle oluştuğunu savunan ŞPO kentte yer alan dere göl ve barajların tümünün kent ekolojisindeki önemi sebebiyle imara açılamayacağını söyledi.

'Kent ekolojisi korunmalı'

ŞPO açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: "Kentimizde yer alan dereler, göller ve baraj havzalarının her biri kent ekolojisinde büyük öneme sahip olan önemli ve hassas doğa parçalarıdır. Bu parçaların her biri ve toplamda oluşturdukları ekosistem kentimizin kısa, orta ve uzun vadede temiz su ihtiyacını karşılayacak parçalarıdır. Bu sebepledir ki kentimizdeki baraj havzalarına, ormanlara, derelere ve göllere prestij konut projelerinin görsel peyzajını oluşturan unsurlar olarak değil, tüm kentlilerin üzerinde insani ihtiyaçlarından doğan doğal haklarının olduğu Ankaralıların bugününe ve geleceğinde temel fizyolojik ihtiyaçlarından olan suya erişim ihtiyacını sağlayacak eşsiz doğal alanlar olarak bakılmalıdır."

'Kamusal çıkarları gözetin”

ŞPO bundan sonraki süreç için kapsayıcı önlemler alınmadığı takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşılacağını belirtti ve kamusal çıkarlara karşı olan girişimlere müdahil olacaklarını söyledi.

Açıklamadaki ifadeler ise şöyle: ‘Ankarayı yöneten siyasi iradeyi acil olarak Ankara kentinin su kaynakları üzerine belirli kesimlerin değil gerçek anlamda kentin bütününe yönelik kamusal çıkarları gözeten, kısa vadeli değil uzun vadeli planlarla, suyu rant yaratma nesnesi olarak değil geniş kesimlerin üzerine erişim hakkının olduğu kamusal bir değer olarak görecek planlama çalışmaları yapmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde gelecek günlerde Ankara kentinde yaşanan susuzluk probleminin çok daha büyük ölçekte ve tehlikeli sonuçlar yaratacağını kamuoyuna bildiririz’