"Metrobüs Bileti 70 Kuruş Olmalı"



Çeşitli meslek örgütleri ve sendikalar, ulaşım zamlarını protesto etmek için 1 Aralık'ta Fatih'teki "Ulaşıma zam değil, ücretlere artış istiyoruz" yürüyüşüne hazırlanıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, Türk Mimar ve Makine Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Tabip Odası (İTO), Eczacı Odası, Diş Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Odası ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), metrobüse yapılan zamlara tepki göstererek, zamların geri çekilmesi gerektiğini açıkladılar.

Taksim'deki Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasında,  İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, metrobüs zammına ilişkin İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (İETT) 2010 bütçesi verilerinden hazırladıkları raporu açıkladı. Raporda şu tespitler yer alıyor:

* Hesaplanan örnek veriler ışığında metrobüse yapılmış olan son zam değerlendirildiğinde İETT'nin 2010 bütçesine göre bu uygulamanın kar odaklı olduğu açıkça görülmüştür.

* 1.95 TL olarak zamlanan metrobüs ücretinin, yolcu başına çok yüksek olduğu ortadadır. Günlük 600 bin yolcunun taşındığı, pik (yoğun) saatlerde ortalama 180 bin yolcu olacağı ve ağırlıklı bir pik saatte 72 bin yolcu olacağı hesaba katıldığında sefer aralıklarının çok sık olması, araçlarının optimum kullanılması, tüm gelir ve giderlerin de dengelenmesi ve kar edilmesi hedeflenmediğinde ortalama yolcu başı ücreti 70 kuruş olmalıdır.

Raporu hazırlayan Makine Mühendisleri Odası'ndan Güven Otman da raporu hazırlarken "taraf tutmadıklarını" belirtti. Çerkezoğlu, ayrıca Haydarpaşa Garı'ndaki yangınla şu değerlendirmede bulundu:

"Ulaşım konusunda ülkemizin en değerli simgesi olan Haydarpaşa Garı'nın talanının, bir kamu talanı olduğunu, yangın sonrasında Haydarpaşa gibi benzeri kıyımlarında gelmesi endişelerini taşıyoruz. Haydarpaşa'nın yakılması ya da ranta dönüştürülmesiyle İstanbul'daki ulaşım zammı aynı kefededir."