Kendilerine ayrılmış özel şeridin içinde, 45 saniye arayla vızır vızır geçen metrobüslerin hattı uzatılıyor. Halen Avcılar-Topkapı ve Topkapı-Zincirlikuyu güzergâhlarında faaliyete geçirilen metrobüs hattı Avrupa yakasında Beylikdüzü’ne, Anadolu yakasında ise Sögütlüçeşme’ye ulaşacak.
Özel araçlara ne oldu?
İETT’nin tahminine göre Avcılar-Zincirlikuyu hattında yolculuk yapan özel araç sahiplerinin yüzde 23’ü araçlarını bırakarak metrobüsü kullanmaya başladı. Bu da İstanbul’da kent trafiğini rahatlattı. İETT metrobüslere ilgiyi artırmak için, metrobüslerin sefere başladığı noktalara otopark yapmaya başladı.
İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk’ün verdiği bilgilere göre İstanbul’da metrobüs hattı çalışmalarına 2006 ortalarında başlandı. Avcılar-Topkapı ve Topkapı -Zincirlikuyu metrobüs hatları faaliyete geçti. Üçüncü etap olan 10.5 kilometre uzunluğundaki Zincirlikuyu-Sögütlüçeşme bölümünde inşaat çalışmaları sürüyor. Bu çalışmaların 2009 Şubat’ta bitirilmesi planlanıyor. Dördüncü etap olan 12 kilometrelik Avcılar-Beylikdüzü bölümü de 2009 Mayıs’ta tamamlanacak.
Avcılar-Zincirlikuyu hattının uzunluğu 29 kilometre. Bu hattan 45 saniyede bir metrobüs geçiyor. Hat Avrupa yakasında Beylikdüzü’ne, Anadolu yakasında Söğütlüçeşme’ye ulaşınca uzunluğu 50 kilometreyi bulacak.
İETT Genel Müdürü Öztürk, Avcılar-Zincirlikuyu hattının maliyeti, araçlar dahil kilometre başına 8.5 milyon dolar olduğunu söyledi. Metrobüsün alternatifi hafif raylı metronunkiyse 30-25 milyon dolar. Hatlarda halen Almanya’dan ve Hollanda’dan getirilen toplam 200 araç kullanılıyor. Bu araçların yarısı ‘çevre dostu’ tabir edilen hibrid araçlar. Hatlar uzayınca araç sayısının 400’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
Brezilya’da da var
Metrobüs sistemi dünyada Bogota, Brezilya ve Avrupa’daki bazı kentlerde var. Türkiye’deyse İstanbul bir ilk.