Metrobüs Duraklarına Yürüyen Merdiven



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs duraklarına yürüyen merdiven konulacağını bildirdi. Topbaş, Avcılar-Zincirlikuyu arasında çalışan ve günde 440 bin yolcu taşınan metrobüs hattının Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye, Avcılar'dan da Beylikdüzü'ne uzatıldığında yolcu sayısının 1 milyon 200 bine ulaşacağını kaydetti.

Toplu ulaşım araçlarında yolculuk taleplerinin genelde pik saatlerde fazla olmasına karşın, İstanbul'da her saatin pik saat olduğunu dile getiren Topbaş, bazı istasyonlarda büyük yoğunluk görüldüğünü, duraklara ulaşım ve erişimde merdivenlerin yetersiz kalması nedeniyle sorunlar yaşandığını söyledi.

Topbaş, "Metrobüs duraklarına yürüyen merdiven koyacağız. Bununla ilgili talimat verdim. Çok ciddi yoğunluk oluştu. Bunun artarak devam ettiğini görüyoruz. Demek ki doğru bir proje. Buradaki sorunları da adım adım çözeceğiz. Otobüs sayısı olarak ilk aşamada 150, 180 dedik. 200'e doğru gidiyoruz. Bizim yaptığımız değerlendirmeye göre hat karşıya Söğütlüçeşme'ye uzandığında 350 araç gerekecek. Yeni gelen araçlar var. Hızlı bir şekilde bunlar hizmete dahil olacak. Şu anda kullandığınız diğer yeşil otobüsler hattan alınıp diğer hatlara verilecek. O kapasiteyi giderek artırıyoruz" diye konuştu.

Metrobüsün Anadolu yakasına Şubat 2009'da geçeceğini, Beylikdüzü hattının da ihale aşamasına geldiğini ve Mayıs-Haziran aylarında bitirileceğini belirten Topbaş, insanların park yerlerine araçlarını bıraktıktan sonra çok uzun bir hatta konforlu seyahat yapacağını ifade etti.

Kadir Topbaş, İstanbulluların rahat bir bayram geçirmesi için İstanbul Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü ile birlikte ciddi tedbirler aldıklarını, tüm birimlerin teyakkuz halinde olacağını ve toplu taşıma araçlarının 3 gün boyunca yüzde 50 indirimli hizmet vereceğini hatırlattı.

Bununla ilgili kararın önümüzdeki günlerde Meclis gündemine geleceğini ifade eden Topbaş, ciddi yoğunluğun olmaması ve bunun rahatsız edici boyutlara ulaşmaması için toplu ulaşımı tamamen ücretsiz yapmadıklarına işaret etti.

Topbaş, İDO, İstanbul Ulaşım A.Ş ve İETT'nin de şehir içi ulaşımda duyarlı ve hassas olacağını, ek seferler konulacağını kaydederek, "Kentte yaşayan insanlar daha hassas, daha duyarlı davranır, bayramın nezaketine uygun hareket ederse hiçbir problem yaşamayız" dedi.

Bayramlarda büyüklerin ziyaretinin yanı sıra, mezarlıklarda kabir ziyaretlerinin yapıldığına işaret eden Topbaş, tüm mezarlıkların birer cennet bahçesi haline getirildiğini, vatandaşların huzurlu bir şekilde kabir ziyaretlerini gerçekleştirebileceklerini söyledi.

Topbaş, bayram tatilinin uzun olması nedeniyle seyahatlerin olacağını anımsatarak, tüm sürücüleri çok dikkatli araç kullanmaları ve trafik kurallarına uymaları konusunda uyardı.