Metrobüs Sorunlu Başladı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, ilk ve orta dereceli okulların yeni eğitim ve öğretim yılına başlaması nedeniyle alınan önlemler sayesinde kentte trafik yoğunluğu yaşanmadığını belirtirken, birçok eksiğine karşın Topkapı-Küçükçekmece metrobüs hattı dün seferlere başladı. Hollanda'dan ithal edilen metrobüsler bazı durakları ve dönüş rampaları yapılmadığı için trafiği kilitledi. Metrobüslerin, trafiğin en yoğun olduğu 06.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında hizmet vereceği belirtildi.

Umre ziyaretinden dün dönen İBB Başkanı Topbaş, diğer yetkililerle birlikte Afet Koordinasyon Merkezi'ne giderek (AKOM) trafik akışını denetledi. Alınan tedbirler sayesinde sabah saatlerinde İstanbul trafiğinde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Topbaş, "İstanbullulara gösterdikleri özverilerden dolayı teşekkür ediyorum" dedi. Kent genelindeki trafik, AKOM'dan 175 kamerayla izlendi. Sabah 06.45'ten itibaren kentin her iki yakasında TEM ve E-5 Karayolu katılım noktalarıyla E-5 üzerinde Avcılar, Şirinevler, İncirli, Merter, Topkapı ve Altunizade'de, TEM'de Kavacık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yönünde ve Maslak-Ayazağa istikametinde trafik yoğunluğu gözlendi.

Hollandalı şoförler kullandı
Küçükçekmece-Topkapı arasında metrobüs hattı ve Edirnekapı-Sultançiftliği Hafif Metrosu'nun da hizmete yeni girmesine rağmen sorunlu bir başlangıç yaptı. Topkapı Küçükçekmece hattında Hollanda'dan alınan 2 adet metrobüs hizmet verirken, dönüş ramplarının yapılamamış olması trafikte yoğunluk yarattı. Topbaş'ın talimatıyla trafiğini yoğun olduğu 06.00-10.00 ile 16.00-20.00 arası metrobüsler yerine körüklü otobüslerin kullanılmasına karar verildi. Metrobüsler yeni geldiği için ise Hollandalı şoföreler tarafından kullanıldı.

Topbaş: Eksiklikler tamamlanacak
Edirnekapı-Sultançiftliği metrosunun da pek çok durağının ve alt geçitlerinin hazırlanamamış olması yurttaşların tepkisine yol açıyor. İBB Başkanı Topbaş, metrobüsün Avcılar'a kadar olan bölümü ve teknik eksikliklerin 29 Ekim'e kadar tamamlanacağını belirtti. Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Metrobüsler ilk defa devreye girdi. Vatandaş henüz orta şeritten otobüse binmeye alışık değil, yeni bir sistem. Bundan dolayı yan yoldaki otobüs ve minibüsleri alışkanlık netleşinceye kadar devam ettireceğiz. Teşvik için metrobüs ve Edirnekapı-Sultançiftliği Hafif Metrosu'nı bir hafta ücretsiz, yılbaşına kadar da yüzde 50 indirim yaptık. Metrobüste imalat eksiklikleri birkaç hafta içinde bitirilecek. Ben herkese 'metrobüsü kullanın' diyorum."

Yılbaşına kadar indirimli
Küçükçekmce-Topkapı arasında çalışan metrobüs ile Edirnekapı-Sultançiftliği hafif metrosu dün itibarıyla yolcu taşımaya başladı. Her iki hatta bir hafta ücretsiz, yılbaşına kadar ise yüzde 50 indirimli yolculuk yapılacak. İstanbul'da okulların açılması nedeniyle trafikte alınan önlemler kapsamında İETT, özel halk otobüsleri, vapurlar, deniz motorları, metro ve hafif metro, bugün ve yarın 06.00-10.00 ile 16.00-20.00 saatleri arası ücretsiz olarak hizmet verecek. İETT, 800 ek otobüs seferi koyarken İDO da kış tarifesine geçerek ek sefer koydu. Okul servis araçları Asya ve Avrupa yakasında arabalı vapurlardan öncelikle yararlandırılacak.