'Metrobüse Rağbeti Tahmin Edemedik'



Rampada kalması ve fiyatıyla tartışma konusu olan metrobüsün üreticisi olan Hollandalı VDL Grup, eleştirileri yanıtladı: Balık istifi olacağını düşünmedik, bu konuda tekrar hesap yapılmalı.

İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm olarak Avcılar’dan Söğütlüçeşme’ye kadar uzatılan metrobüs hattında, otobüslerin yanısıra mart ayından bu yana Phileas marka metrobüsler de seferde. Ancak metrobüsler hem fiyatları hem de rampada ‘tıknefes’ olmasıyla gündemden düşmedi. Bir aracın fiyatı 1.2 milyon avro. Bu rakam otobüslerin neredeyse üç katı. En son geçen hafta Haliç yokuşunda bir metrobüsün arızalanması eleştirilerin dozunu artırdı. Basında garajda ‘atıl’ bekleyen metrobüslerin fotoğrafları çıktı.

Bu gelişmeler üzerine Phileas’ın üreticisi Hollandalı VDL Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Jan Mooren, grup şirketlerinden APTS Genel Müdürü Ruud Bouwman ve VDL Ticaret Müdürü Hubert Van Wees, dün basının karşısına çıktı. Bounwman, hafif uçak malzemelerinden imal edilen metrobüslerin rampaları zorlanmadan 40 kilometre hızda çıkabildiğini savundu. Mooren’se metrobüslerin tramvayla aynı işlevi gördüğünü ama daha ucuz olduğunu vurguladı. Şu anda 18 aracın yokuşları rahatlıkla çıktığını belirten Mooren, üç-dört hafta içinde Hollanda’dan gelecek 12 ve garajda bekleyen 20 araçla birlikte 50 Phileas’ın çalışacağını vurguladı.

‘Niye garajda bekliyorlar?’

Mooren, Phileas’ların fiyatlarının yüksek olması yönündeki sorular üzerine metrobüsün tramvaylarla kıyaslanması gerektiğini söyledi. Net cevaplar alamadıklarını belirten gazetecilerin yedi kez yönelttiği “20 metrobüs garajlarda neden bekliyor?” sorusuna ise Mooren şu yanıtı verdi: “Bu bir işgücü planlaması meselesi. İşler hallolunca seferlere başlayacaklar. İETT’nin planlarına göre 50 araç üç-dört hafta içerisinde seferlerine başlayacak.”

Mooren, metrobüslerin kapasite aşımıyla ilgili sorularaysa, “Şartnameye göre 200 kişiden fazlasını taşıyabiliyor. 230 kişiye kadar çıkabiliyor. 270-280 kişi yüklendiğinde araç arıza yapmaz. Metrekare başına altı kişi hesaplandı ancak daha fazla doldurursanız yeni talimatname hazırlamak lazım. Bu kadar popüler olacağını, balık istifi halinde geleceğini düşünmedik” dedi. Mooren, bir gazetecinin ‘400 kişinin araçlara bindiği’ yönündeki sözlerine “400 kişi olacak iş değil, akıl almıyor bu kadar kişiyi. Ancak 300 kişiye çıkılabilir. Bu konuyla ilgili tekrar hesaplar yapılmalıdır. Uzun vadede sorun yaratacak mı diye bakmak gerekir” cevabını verdi.

Hollandalı yetkili Moorn, arızalanan metrobüslerle ilgili sorulara ise “Metrobüs 3 Mart’ta sefere çıkmasından bu yana iki-üç kez arıza yaptı. Bunların biri, iyi bağlanmamış bir hortumun çıkmasından kaynaklandı. Aracın beygiri düştü. Bir diğeri de yağ damlattı. Bunlar basit hatalardı” sözleriyle yanıt verdi.