Metroda Geri Sayım Başladı



Hürriyet'in haberine göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, Sincan-Batıkent, Kızılay-Çayyolu ve Keçiören-Tandoğan hatlarında bin 350 civarında işçinin Başkentlileri metroya kavuşturmak için çalıştığını söyledi.

Basın mensupları ile Sincan-Batıkent ve Kızılay-Çayyolu metro hatlarını gezen Tahan, metrolardaki çalışmaların 24 saat esasına göre devam ettiğini ifade ederek, istasyonlarda ray döşemesinin tamamlandığını, çevre düzenlemeleriyle ilgili işlerin başladığını kaydetti. Metro hatlarında test sürüşlerini ağustos ayında yapmayı düşündüklerini kaydeden Tahan, metro açılış tarihlerinde ise herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti. Tahan, çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi.

29 Ekim'de eş zamanlı açılış

“Metroların açılış tarihlerinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Net olarak söylüyorum biz arkamızdaki siyasi iradenin ve Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’ın gerçekten çok büyük destek görüyoruz ve usanmadan büyük bir zevkle çalışıyoruz. Marmaray’ın açılış tarihi olan 29 Ekim’de Batıkent-Sincan ve Kızılay-Çayyolu hatları da hazır olacak. Öngöremediğimiz ufak tefek sıkıntılar olacaktır. Onları da süresi içinde giderip bu yıl sonu itibarıyla kesintisiz işletmemizi sürdürmüş olacağız. Sincan-Batıkent ve Kızılay-Çayyolu metro hatlarındaki çalışmalar eş zamanlı yürütülüyor ve açılışlar da eş zamanlı olarak yapılacak.

Hat uzunluğu 70 kilometreye çıkacak

Sincan-Batıkent ve Kızılay-Çayyolu hatlarında elektromekanik ve sinyal sisteminde 220 işçimiz, 20 mühendisimiz, inşaat ve mimari işlerimizde şu anda 730 çalışanımız var. Keçiören-Tandoğan hattında ise 400’den fazla işçi çalışıyor. Toplamda yaklaşık bin 350 çalışanımız Ankaralıları metroya kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu hatların hizmete girmesiyle 23,5 kilometre olan metro ağı uzunluğun Keçiören-Tandoğan hattının Kızılay’a bağlanmasıyla 70 kilometreye ulaşacak. Metroların resmi açılışları yapıldıktan sonra işletilmek üzere Büyükşehir Belediyesi’ne devredeceğiz.

14 ayda mucize bir çalışma

Batıkent-Sincan ve Kızılay-Çayyolu metro hatları yaklaşık 16’şar kilometre ve bu hatlarda 11’er istasyon yer alıyor. Bu istasyonlar sayesinde herkes her istasyondan ulaşabileceği mekana rahatça gidebilecek. Keçiören-Tandoğan hattı ise 11 kilometre. Bu uzunluğa 3 kilometre daha ekleyeceğiz ve bu hat yaklaşık 15 kilometre olacak. Hatta 9 istasyon bulunuyor ve 3 istasyon daha eklemeyi düşünüyoruz. 14 ay gibi bir sürede yaklaşık 33 kilometrelik hatlarını bitirip, işletmeye almayı planlamak gerçekten bir mucizedir.”

Keçiören hattı Kızılay'a bağlanabilir

Keçiören-Tandoğan hattını ise, 2014’ün temmuz ya da ağustos ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Çünkü net tarih koymuyoruz. Bazı proje eksikliklerimiz vardı, tamamladık. Keçiören’den ASKİ istasyonundan Gar ve Tandoğan bağlantısı yapılacak. Bakanımız Binali Yıldırım, bu hattın Kızılay’a bağlanması talimatını verdi. Keçiören’in Kızılay’a bağlanma noktasında için projelerimiz son aşamaya geldi.

Vagonlar birkaç güne raylara inecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan hatlarında kullanılmak üzere Çin’den alınan ilk iki metro araç setinin Derince Limanı’na gelmek üzere olduğunu açıkladı. Yeni tren setlerini birkaç gün içerisinde Ankara’ya getirecekleri bilgisini veren Bakan Yıldırım, söz konusu hatlarda kullanılacak 324 aracın ilk kısmının Çin’de üretilmeye başladığını belirtti. İnşaat çalışmaları ile eş zamanlı olarak metro araçlarının imalatının sürdüğünü açıklayan Yıldırım metro istasyonu sayısının da, 23’den 54’e yükseleceğini kaydederek, “Ankara metroları, artık Ankaralı hemşehrilerimizin neredeyse tamamına hizmet edecek hale gelecek” dedi.