Metropolis Kapılarını Açıyor



Avrupa’nın önde gelen üniversitelerden Oxford ve Erlangen Nürnberg'den bilimadamlarının ilgi odağı haline gelen, İzmir'in Torbalı ilçesindeki 2 bin 700 yıllık Metropolis antik kenti, ören yeri çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu yıl dünyaya kapılarını açıyor. Cihan'ın haberine göre, Metropolis Kazıları Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, Özbey Mahallesi ile Yeniköy arasındaki antik kentte kazıların 1989 yılından bu yana devam ettiğini ve çok sayıda önemli buluntuya rastladıklarını söyledi.

Ziyaretçiler için tesisler yapılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ören Yeri Uygulamalar Daireler Başkanlığı ortaklığıyla yürütülen çalışmalarda Sabancı Vakfı ve Torbalı Belediyesi'nden de destek aldıklarını belirten Doç. Dr. Aybek, 5 Kasım 2012'den bu yana alanda ören yeri düzenlemesi yapıldığını bildirdi. Çalışmalar kapsamında 160 bin metrekarelik alanın koruma altına alındığını ve bölgede yürüme alanları oluşturulduğunu aktararak, "Metropolis bir yamaç kent olduğu için anıtlara ulaşmak kolay değil. Yapılan düzenlemelerle turistlerin, tarihi alanı daha rahat ziyaret etmesini hedefliyoruz. Otopark, seyir terasları ve diğer olanakları sağlayacak binaların yapımını da bitireceğiz ve en kısa sürede kenti ülkemiz turizmine açacağız.” dedi.

EXPO 2020 için itici güç olacak

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde Metropolis'in önemli rolü olacağına inandıklarını da dile getiren Aybek, “Efes antik kentine 45 dakika uzaklıktaki bu kente de çok sayıda turistin geleceğini ümit ediyoruz. Yabancı bilimadamları, ortak proje üretmek istiyor. Metropolis, Efes kadar büyük ve popüler değil ancak kente gelen yerli turistler, zengin tarihi kalıntıları görünce şaşırıyorlar. Çevre düzenlemesinin yanısıra yol düzenlemesi ve çevreye yerleştirilebilecek yönlendirme levhalarıyla yerli ziyaretçi sayısını da yükseltebileceğiz. Metropolis antik kentinin tarihi, MÖ 7. yüzyıla dayanıyor. Planlı şehir olarak yapılarla donatılması ise 2 bin 500 yıl önceye tarihlenip varlığını Bizans İmparatorluğu sonuna kadar sürdürmüştür." diye konuştu.

Kazılarda daha önce mozaikler, hamamlar, çeşitli takılar ve heykeller bulunmuş, müzelere teslim edilmişti.