Metropolis Kazıları



İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki tepede bulunan Metropolis Antik Kenti'nde 2010 dönemi kazı programı tamamlandı. Sabancı Vakfından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Trakya Üniversitesi iş birliğinde, Sabancı Vakfı, Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) ve Torbalı Belediyesinin desteğiyle 20 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümünde, Roma Hamamı ve Palaestra (Güreş Alanı) önemli ölçüde gün ışığına çıkarıldı.

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında 35 işçi, 25 öğrenci ve arkeologdan oluşan kazı ekibi tarafından yürütülen çalışmalarda, kentin geçmişteki parlak sosyal yaşantısını aydınlatan önemli veriler elde edildi.

Roma Hamamı ve Palaestra'da yapılan çalışmalarla yapıların planı büyük oranda ortaya çıkarken, geometrik bezemeli taban mozaikleri ve birçok metal, pişmiş toprak, kemik ve camdan yapılan küçük eser bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Metropolis Kazıları Başkanı Serdar Aybek, ortaya çıkarılan yapıların ve geometrik bezemeli taban mozaiklerinin, kentin sosyal yaşamının zenginliği konusunda önemli ip uçları verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Bu yılki kazılarla kentin önemli resmi yapılarından biri daha büyük ölçüde ortaya çıkarıldı ve kentin gerçek ölçeği konusunda da bizi aydınlattı. Palaestra'daki kazılarda, 40x40 metre boyutlarındaki avluyu çevreleyen 6 metre genişliğinde geometrik bezemeli mozaikli galeriler tespit ettik. İki bin yıllık eksiksiz ve bozulmamış bu mozaikler, Batı Anadolu'da bulunan en geniş mozaikli alanlar arasında yer almaktadır. Bölgeyi gün yüzüne çıkardıktan sonra, bozulmamış durumdaki bu mozaikler, Türkiye'de ve dünyada ses getirecek. Batı Anadolu'nun küçük kentlerinden biri olarak tanınan Metropolis'in gerçek ölçeği ve anıtsal varlığı ortaya çıkacak''.

Metropolis

Metropolis Antik Kenti, Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki bir tepede bulunuyor. Metropolis'in tarihi, Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor.

Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda antik tiyatro, peristyl evler, stoa (sütunlu galeri), bouleuterion (meclis binası), biri büyük diğeri küçük iki Roma hamamı, gymnasium (spor salonu), devlet agorası, dükkanlar, genel tuvalet, sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekanlar bulundu.

Ayrıca bu mekanların kazı çalışmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler, pithos (depolama küpü) ve birçok Hellenistik dönem seramikleri ile maden eserlerden oluşan 10 bine yakın tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda elde edilen eserler, İzmir Tarih ve Sanat, İzmir Arkeoloji ve Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.