Metroya 3 İhale Kilidi!



İzmir Metrosu üç ihaleyle ilgili kıskaca takıldı. Üçyol-Üçkuyular metro hattı İzmirspor ve Hatay istasyonları, tünel betonlaması ve rayların döşenmesini kapsayan ve Öztaş firmasının kazandığı birinci etap ihalesi itiraz üzerine KİK tarafından iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi, çökme riski bulunduğu için tünellerde kendi olanaklarıyla betonlamaya başladı. Öte yandan da Ankara 2. İdare Mahkemesi’ne KİK kararının iptali için dava açtı.

İnşaatın devamı Mahkeme’nin kararına göre şekillenecek. Mahkeme KİK kararını iptal ederse Öztaş firması şantiyesini kuracak. Karar iptal edilmediği durumda ise yeni ihale yapılacak. Üçyol-Üçkuyular hattı Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları, heberleşme sistemleri ve sinyalizasyonu kapsayan ikinci etap ihale ise yarın yapılacak. İhalede iş bitirme süresi 16 ay olarak tespit edildi. Buna göre, Şubat ayında sonuçlanacak ihaleye itiraz olmazsa, inşaat Haziran 2011’de tamamlanacak. Üçyol-Üçkuyular hattı yapımında İnönü Caddesi kısmen trafiğe kapanacak. Trafik akışı Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na verilecek.

40 gündür karar yok

İzmir Metrosu’nun yarım kalan diğer hattı Bornova-Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka-3 arası inşaatının tamamlanması için yapılan, iki istasyonu da kapsayan ihale de KİK’in vereceği kararı bekleyecek. Ataç İnşaat-EM Elektrik Sistemleri Ortak Konsorsiyumu’nun kazandığı ihaleye Ünüvan İnşaat Sanayii itiraz etti. KİK, 3 Aralık’ta yapılan itirazı henüz sonuçlandırmadı. Büyükşehir Belediyesi’nden 4 kez belge istendi. Buna karşın 11 Aralık’ta yaptıkları toplantıda, itirazı gündeme almalarına karşın “Daha sonraki bir oturumda görüşülmek üzere ertelenmesine” karar verdi.

İlk sanal otobüs İzmir’de

Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk otobüs simülatörünü kullanan kurum oldu. Kent içi toplu ulaşımda görev yapan otobüs şoförlerini simülatör cihazı ile eğitmeye başlayan ESHOT, hem kullanacağı aracı tanımayan sürücülerin eğitim sırasında yaşayacağı riskleri ortadan kaldırıyor, hem de önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlıyor.  Bugüne dek uçak, gemi, tren, askeri araç, kamyon ve binek araç sürüş özelliğine sahip simülatörler çeşitli resmi ve özel sektör kuruluşları tarafından kullanılırken, otobüs sürücüleri eğitimi için tasarlanmış ilk ve tek araç simülatörü, ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmete girdi.