Metroya Müfettiş Geldi



İzmir'de yıllardır bir türlü bitirilemeyen metro inşaatlarıyla ilgili iki önemli gelişme yaşandı. Büyükşehir Belediyesi, istenen hızla ilerlemeyen Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez hattı inşaatını üstlenen Bozoğlu İnşaat'la yaptığı sözleşmeyi feshederek, bu yöndeki resmi yazıyı dün firmaya yolladı. Belediye ayrıca, bu hattın inşaatıyla ilgili firmadan aldığı 4 milyon TL'lik kati teminat mektubunu da nakte çevirdi.

Öte yandan, Büyükşehir tarafından kentte metro inşaatlarıyla ilgili üstlendiği 4 işten 3'ünün sözleşmesi feshedilen Bozoğlu İnşaat, İçişleri Bakanlığı'na şikayette bulundu. Bakanlık, firmanın yaptığı işlerin hakedişlerini alamadığı gerekçesiyle yaptığı şikayet üzerine, İzmir'e gizli görevle 2 müfettiş göndererek, metro hesaplarını incelemeye aldı.

Ek süre doldu

Büyükşehir Belediyesi, Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi kapsamında inşaatları zamanında tamamlayamadığı gerekçesiyle iki sözleşmeyi iptal ettiği Bozoğlu İnşaat'la bu kez, 3.4 kilometrelik Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez hattı sözleşmesini de feshetti. Firmaya tanınan 20 gün cezalı ek sürenin dolmasının ardından belediye tarafından hazırlanan fesih yazısı, dün firmaya gönderildi. Daha önce nakte çevrilen 3 milyon TL'lik avans teminat mektubundan sonra, ihale bedelinin yüzde 6'sı olan 4 milyon TL'lik kati teminat mektubu da nakte dönüştürüldü, belediyeye gelir kaydedildi. Böylece Bozoğlu İnşaat'ın Büyükşehir'den aldığı 4 ayrı ihaleden 3'ü, fesihle sonuçlandı.

Odaya kapandılar

Bu arada Bozoğlu İnşaat, belediye yönetimini, İçişleri Bakanlığı'na şikayet etti. Firma, şikayet dilekçesinde, sözleşmesi feshedilen Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi kapsamındaki Çiğli Tren Depolama Tesisleri ve bakım atölyesi, yine aynı proje kapsamında Bayındır İnşaat'ın yarım bırakıp yapması için Bozoğlu'na devredilen 6 istasyonla bir yaya üstgeçidi ve 3.4 kilometre uzunluğundaki Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez hattı inşaatlarında belediyenin, yaptıkları iş karşılığı olan hakedişleri tam olarak kendilerine ödemediği öne sürdü. Firma ayrıca, belediye yönetimi tarafından kendilerine sunulan projelerin eksik olduğunu da iddia etti.

Şikayet üzerine İçişleri Bakanlığı, gizli görevle İzmir'e iki mülkiye baş müfettişi gönderdi. Büyükşehir'e gelen mülkiye başmüfettişleri, belediyenin 6. katında, bir süredir sağlık nedenlerinden dolayı raporlu olan Raylı Sistem Daire Başkanı Mehmet Gülay'ın odasına yerleşerek evrakları incelemeye başladı. Üç işle ilgili olarak bugüne kadar yapılan tüm ödemeleri mercek altına alan müfettişlerin klasörler dolusu evrakı tek tek inceledikleri öğrenildi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir belediye yetkilisi, yapılan işlerle ilgili tüm ödemelerin yapıldığını, ödenmeyen paralanın ise belediyenin kabul etmediği işler olabileceğini vurguladı. Bundan dolayı belediyenin sorumlu tutulamayacağını belirten yetkili, projelerin yanlış olduğu iddiasını da "yersiz bir iddia" olarak yorumladı. Sözleşmesi feshedilen işlerin en az 2 yıldır inşaatı devam eden projeler olduğuna dikkat çeken yetkili, "Madem projeler yanlıştı, itiraz etmek için niye iki yıl beklediler?" dedi.