“Metroyla Yatıp Metroyla Kalkıyoruz”



Fotoğraf: Halil Hüner

İZTO'nun aylık olağan meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro projesinin bitmemesi nedeniyle trafiğe kapanan Hatay caddesinde esnafın mağdur olduğunun söylenmesi üzerine, projenin tamamlanmamasının kendisini çok üzdüğünü, bu konuda büyük çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Kocaoğlu, şunları söyledi:

''Hatay caddesinde bana kim ne söylerse haklı. Orada yaşayanlara da, esnafa da teşekkür ediyorum. Haklılar. Kent olarak şanssızlığımız oldu. Bu iş benim işim olsaydı şimdiye kadar 80 defa bitirmiştim. Ancak daha önce alan iki müteahhit de kaçtı. Mevzuat çerçevesinde bu müteahhitlere vermek zorundaydım. Geldiğimiz durumda 3 müteahhit canhıraş, gece gündüz çalışıyor. Bu çalışmayı gördükten sonra insanlarda da sabırla bekleme gibi bir eğilim oluştu.

Metroyla yatıp metroyla kalkıyoruz. Söz vermek doğru değil ama Haziran ayı içinde Bornova'daki Evka 3 ve Üniversite istasyonu ile İzmirspor ve Hatay istasyonlarını bitirmeyi, metroyu çalışır hale getirmeyi hedefliyoruz. Geriye 3 istasyon kalıyor. Geri kalanı Ekim ayında bitirmeyi planlıyoruz ama yıl sonuna kadar işletmeye açacağımızı düşünüyoruz''.

Kocaoğlu, Hatay caddesinin istasyonların tamamlanmasıyla adım adım trafiğe açılacağını, ancak Mayıs ayında caddenin tamamının trafiğe açılmış olacağını ifade etti.

Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi inşaatı, Yeni Kent Merkezi ve İnciraltı Bölgesi'nin planlanması konularında kimseyi kırmadan, sabırla hareket etmek istediklerini, Salhane Turan bölgesini kapsayan yeni kent merkezinde bir problem yaşanmayacağına inandıklarını belirten Kocaoğlu, ''Şu anda bu bölgede 100-200 milyon liralık yatırım yapmak isteyen projelerin sayısı 10 taneyi geçti. 1/5000'lik plan bugün kabul edilsin, yarın orada temeller atılacak, bu kente 30 ay içinde 2-3 milyar liralık yatırım yapılacak. Ciddi gruplar çalışıyor, inşallah problem hallolur'' dedi.

Kocaoğlu, Dünya Ticaret Merkezi sorununun belediye açısından çözüldüğünü, Güçbirliği ve EGS'yi desteklediklerini ifade etti.

Kruvaziyer limanı

Kocaoğlu, Kruvaziyer limanıyla ilgili Özelleştirme İdaresi'nin çalışmalarını takip ettiklerini, bir an evvel yapılmasında fayda olduğunu, ancak köklü bir çözüm için Bayraklı sahilinde Manda Çayı ile Alaybey Tersanesi arasında bir liman yapımını öngördüklerini, gelecekte bunun da değerlendirilebileceğini ifade etti.

Kocaoğlu, turistlere yönelik otobüs sayısının artırılacağını, faytonların yenileneceğini, Macaristan veya Çek Cumhuriyeti'nden faytonlar için at getireceklerini söyledi.

Torbalı Taşkesik mevkisinde 121 hektarlık alanda yapılması planlanan Torbalı Katı Atık Bertaraf Tesisi projesiyle ilgili de ÇED sürecinin başladığını, bu yatırıma devam edeceklerini bildiren Kocaoğlu, Harmandalı'ndaki proje fikrini de kafalarından çıkardıklarını ifade etti.

Aziz Kocaoğlu, çimento fabrikalarıyla ilgili çevre şikayetleri aldıklarını, fabrikaları kamuoyunun sabrını daha fazla zorlamamaları yolunda uyardıklarını, bu fabrikaların çevre önlemlerini alarak üretime devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nin çamurla dolduğunu, liman kenti özelliğinin korunabilmesi için körfezin sürekli olarak dibinin taranması gerektiğini, 10 yıl daha gecikme olursa Mavişehir'den Sasalı'ya kadar büyük bir adanın ortaya çıkacağını belirtti.

Kocaoğlu, yeni vapurlar için DPT'den onayın çıktığını, Hazine'nin onayının ardından 15 vapur ve 2 arabalı vapur için ihale açacaklarını, tramvay projesinin de DPT'de olduğunu söyledi.



''İzmir 81 vilayetten farklı''

Kocaoğlu, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in İzmir'de bir konferansa davet edilmesi konusunda kendisinin de görüşlerinin sorulduğunu belirterek, ''Ben nasıl Diyarbakır'a gidiyorsam Diyarbakır Belediye Başkanı da buraya gelir, konuşmasını yapar. Zamanım müsaitse ben de evsahipliği yaparım. Bunu polemik konusu yapmak bile toplumu geriyor, üzüyor. Batıdayım, ileriyim demek güzel ama onun da getirdiği sorumluluk var sırtımızda. O sorumluluğu yaşamak zorundayız. Bu güzel ülkede barış istiyoruz, huzur istiyoruz'' diye konuştu.

Aziz Kocaoğlu, ''Kim ne derse desin, kim nereyle kıyaslarsa kıyaslasın İzmir 81 vilayetten farklı. İzmir insanını anlamak, onun penceresinden bakmak apayrı bir iş. Kenti solumak istiyor, bilmek, öğrenmek istiyor, bu kente gönül vermek istiyor. 81 il içinde hiçbir belediye başkanı, oda başkanı, İzmir'de hırpalandığı, eleştirildiği kadar eleştirilmez. İyi ki böyle olmaz çünkü bu İzmir'in ileriliğini, eleştirel gücünü gösteriyor. Kenti yaşamaya, yaşatmaya çalıştığını gösteriyor'' dedi.

''Ay Yıldız adası''

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kente yönelik haksız eleştirilere isyan ettiklerini söyledi.

Her yıl yüz bin kişi göç alan bir kentte gecekondulaşmanın önüne geçilemeyeceğini ve gecekondular üzerinden kenti eleştirmenin yanlış olduğunu söyleyen Demirtaş, ''Ankara'da devlet protokol yolunda TOKİ ile binalar yapılıyor diye İzmir'in eleştirilmesi haksızlık. Kentin yenilenmesi konusunda çaba gösterip başarıya erişebilecek insan gücümüz, şirketlerimiz, birikim ve sermayemiz var. Ada bazında kent yenilemelerine talibiz'' diye konuştu.

Demirtaş, 2B arazilerinin gecekondu sahiplerine değil TOKİ'ye verilmesinin gündemde olduğunu, TOKİ'nin ''her şeyin hakimi olmasına'' karşı olduklarını, bu arazilerin satışı için ihale açılması gerektiğini söyledi.

Kent sorunlarıyla ilgili Kocaoğlu'ndan taleplerde bulunduklarını ifade eden Demirtaş, Körfez'e yeniden hayat kazandıracak dip tarama işi sonrası ortaya çıkan çamurla bir ada yapılabileceğini dile getirdi. Demirtaş, bunu EXPO adaylığı sürecinde bir EXPO adası şeklinde gündeme getirdiklerini, ay yıldız şeklinde yapılabilecek bir adanın iyi bir fikir olabileceğini belirtti.

İzmir'in kruvaziyer turizmde hızla büyüdüğünü, 2011'de kesinleşen sefer sayısının 246 ve yolcu sayısının ise 509 bine ulaştığını, bir kruvaziyer liman kurulması konusunda acele edilmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, yeni yapılacak kruvaziyer limanının ulaşım, trafik ve çevresel sorunlarının çözümünde belediyeden katkı beklediklerini bildirdi.

Demirtaş, kruvaziyer turistlere sağlanan tur otobüsü sayısının artırılması, faytonlar ve taksilerin İzmir'e özgü bir tasarımla yeniden düzenlenmesi gerektiğini, Kadifekale-Agora arasında bir teleferiğe ihtiyaç duyulduğunu, bunu yapıp işletmeye talip olduklarını ifade etti.

Çankaya Bit pazarı, Mimar Kemalettin, Çakaloğlu Hanı, Kardıçalı Hanı gibi tarihi binaların restorasyonu konusunda çalıştıklarını belirten Demirtaş, Büyükşehir Belediyesinin İnciraltı bölgesi ve Yeni Kent Merkezi konusunda bir mücadele verdiğini, bu süreçte Kocaoğlu'na tam destek verdiklerini söyledi.

Demirtaş, EXPO 2020 için İzmir Kalkınma Ajansı önderliğinde çalışma yapıldığına da dikkat çekerek, şöyle dedi:

''Umarız başarılı çalışma yaparlar, ancak katılımcı bir yönetim biçimiyle güçler birleştirilerek EXPO'ya hazırlanmamız gerekiyor. 'Biz bu işi yaparız' diye ayrılıp önde yürüyüp arkaya bakmazlarsa bunun sonucunun çok iyi olmayacağını düşünüyoruz.''