Ünlü İngiliz Mimar ve Kent Plancısı Ralph Erskine Hayatını Kaybetti




İngiliz mimar ve kent plancısı Ralph Erskine, çalışmalarını sürdürdüğü ve uzun süredir yaşadığı İsveç’in Stockholm kentinde 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Erskine, özellikle kent planlama alanında İkinci Dünya Savaşı yıllarından başlayarak getirdiği yeni bakış açısıyla tanınmıştı.

1914 yılında Londra’nın kuzeyindeki Mill Wall kasabasında doğan Erskine, başını Bernard Shaw ve Sydney ve Beatrice Webb gibi isimlerin çektiği sosyalist entelektüellerin fikirlerini paylaşarak yetişti. 1930’lu yıllarda girdiği Regent Street Polytechnic’de mimarlık okuyan Erskine, okul yıllarında, şehirlerin pitoresk kalitelerinin analizi ve kavranmasına dayalı olarak geliştirilmesini öneren ve “townscape” idealinin propogandacısı olan mimari illüstratör Gordon Cullen’dan etkilendi. Planladığı binaların çevresini ve peyzajını tesadüflere bırakmayıp özenle biçimlendirme özelliğini de Cullen’ın çalışmalarının etkisi olarak nitelendirmek mümkün.

1937-39 yılları arasında “bahçe-şehir” mimarı olarak tanınan Louis de Soissons’un ofisinde çalışırken akşamları Kent Planlama derslerine devam etti. Kent planlamaya ilgisi ona binaların kent ve toplulukların altyapısıyla fiziksel ve sosyal ilişkisi üzerine derin bir mimari görüş kazandırdı. Genç bir mimarken İskandinavya’daki politik gelişmeler ilgisini çekti ve İsveç’e yerleşti. O yıllarda İsveç, modern mimari uygulamalarıyla bütünleşen mimarisiyle de refah toplumunun ilk tohumlarını atıyordu. İsveç’te yaşamaya başladıktan sonra kutup ikliminin yapılı çevreye etkilerini gözlemledi. Kariyerinin ilk yıllarındaki bu gözlemleri onun kent planlama ve detaylandırmadaki mimari anlatımında belirleyici rol oynadı. Erskine’in hümanist görüşleri ve yapılı çevrede sosyal ve politik farkındalık ihtiyacı üzerine mücadelesi, onun İskandinav mimarisinde tartışma konularından biri olmasını sağladı. Erskine’in üretim felsefesi, insanların sosyal ve insani ihtiyaçlarının iklim ve bağlamla bir arada değerlendirilmesini içeriyordu. Yapıların dışavurumunun halkın ilgisini çekmenin yanısıra bir aidiyet duygusu oluşturması ve samimi bir katılım isteği uyandırması gerektiğini savunuyordu.

Erskine’in önemli projeleri arasında Newcastle-upon-Tyne’daki Byker yerleşimi, Hammersmith’de gerçekleştirdiği bir ticari yapı olan “the Ark”, Londra’daki Greenwich Millenium yerleşkesi ve özellikle İsveç’de planladığı yerleşimler yer alıyor.



Byker Yerleşimi- Newcastle-upon-Tyne



"the Ark"



Greenwich Masterplanı


Ralph Erskine’in hayatı ve projeleriyle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.


Derleyen: Sena Özfiliz