"Mevcut Rüzgar Kapasitesini 2023'e Kadar 5 Katına Çıkartmak Arzusundayız"

Foto: Serkan Güner (AA)

Mucur ilçesindeki Polat Enerji Mucur Geycek Rüzgar Enerji Santrali'nde incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, buradaki tesiste 150 megavatlık bir rüzgar tribünü bulunduğunu belirtti. Çok rüzgar alan bu bölgede büyük bir tesis kuranlara teşekkür eden Alaboyun, rüzgar enerjisi üreten her tesisin dışarıya ve doğalgaza bağımlılığı azalttığını vurguladı.

Önemli olanın yenilenebilir enerjiyi hayata geçirebilmek olduğuna dikkati çeken Alaboyun, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bugüne kadar 4 bin megavatlık bir rüzgara dayalı yenilenebilir enerjimiz var. 2023 yılına kadar bunu 5 katına çıkartmak arzusundayız. Burada her bir kule ve dönen kanatlar 2 megavat gücünde. 20 bin megavat dediğimiz zaman bunun gibi 10 bin tane daha kuracağız demektir, bu onu gösteriyor. Büyük bir sektör, büyük bir altyapı, birikim ve kültür istiyor. Burada arkadaşlarımızdan da gerekli bilgileri aldık, çok teşekkür ediyoruz. Anadolu'nun ortasında rüzgarın bol olduğu bir yeri keşfetmişler, enerji üretiyorlar. Burası yerli ve yabancı ortaklığıyla yapılmış bir tesis."

Bakan Alaboyun, tesisin senede 245 bin ton karbondioksit emisyonunu önlediğine işaret ederek, küresel ısınmaya karşı bir tedbir olarak bunların çok önemli olduğunu vurguladı.

Devletin rüzgar ve güneşten enerji üretme işine bizzat girmediğini ve özel sektörü teşvik ettiğini anımsatan Alaboyun, "Özel sektörün yatırımını teşvik ettik. Özel sektörün enerjisini teşvik olarak alıyoruz. Bu tür tesisleri kulesi, kanadı ve jeneratörüyle kendileri Türkiye'de üretirlerse yüzde 50'ye yakın ilave bir teşvikimiz daha var. Böyle bir tesisi kuranlara, sermayesini buraya getirip gömenlere, istihdam sağlayanlara, çalışan mühendislere, herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.