Mevlana Kültür Merkezi 10 Yılda Bitirilemedi

13 yıl önce yatırım programına alınarak 10 yıl önce temeli atılan kültür merkezi ödenek olmadığı için bitirilemiyor.
Merkez açılmadığı için yıllardır Mevlana etkinlikleri ve sema gösterileri spor salonlarında yapılıyor
Evrensel mesajları ile tüm dünyayı etkileyen ünlü düşünür Mevlana Celaleddini Rumi’yi anma etkinlikleri ile sema gösterilerine evsahipliği yapması için kurulması planlanan Mevlana Kültür Merkezi, 10 yıldır ödenek olmadığı için bitirilemedi.
Bakımsızlıktan duvarları dökülen dev kültür merkezinin, herhangi bir önlem alınmadığı için şimdi akşamcıları ağırladığı belirtiliyor.
13. yüzyılda dile getirdiği hümanist fikirleri ile tüm dünyanın sevgisini ve hayranlığını kazanan, pek çok dilde yayınlanan ünlü eseri Mesnevi ile bugün bile insanlığı etkilemeye devam eden Mevlana için Konya’da her yıl 10-17 Aralık tarihleri arasında anma etkinlikleri düzenleniyor.
Yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından izlenen bu etkinliklerde en çok ilgi gören bölümü ise sema gösterileri oluşturuyor. Ancak ünü dünyaya yayılan Mevlana’yı anmak için düzenlenen etkinliklerdeki sema gösterileri, Konya’da uygun yer olmadığı için 100. Yıl Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

13 YILDIR BEKLİYOR
Mevlana Haftası etkinliklerini ve turistler tarafından büyük ilgi gören sema gösterilerini basketbol potaları altından kurtarmak için yapılması düşünülen Mevlana Kültür Merkezi, 1989 yılında yatırım programına alındı.
1991 yılında düzenlenen yarışma ile projesi belirlenen kültür merkezinin 1 yıl sonra da ihalesi yapıldı. Aynı yıl törenle temeli atılan Mevlana Kültür Merkezi’nde öncelikli olarak açık sema alanının inşaatına başlandı.
Açık sema alanının kaba inşaatı tamamlandıktan sonra, ödenek yetersizliği nedeniyle projede aksamalar da başladı. Kütüphane, konferans salonu ve kapalı sema alanının inşaatı ise temel seviyesinde kaldı.
2002 fiyatları ile tamamlanması için 8 trilyon 966 milyar lira gerek duyulan proje için geçen yıla kadar 443 milyar lira para harcandı. 2001 yılında ise 1 milyar liralık bir ödenek ayrıldı.

BELEDİYE DE YAPAMADI
Yarım kalan projenin tamamlanması için Konya Büyükşehir Belediyesi geçen yıl, Kültür Bakanlığı’na teklifte bulundu. Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay ve belediye yetkilileri projenin kalan kısmının Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanması konusunda bir protokol hazırladılar. Ancak, bu girişim de daha önce ihaleyi alan firmanın bu hakkından vazgeçmemesi sonucu rafa kaldırıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa, inşaat çalışmalarına kendilerinin tekrar ihale düzenlemeleri durumunda başlanabileceğini belirterek, “Bu kültür merkezinin yapımını biz de çok istiyoruz. Ancak bizim yönetmeliklerimiz de ihalesini yapmadığımız bir projeye başlamamızı engelliyor” dedi.

TRİLYONLUK PROJE
Aslanlıkışla Caddesi’nde yıllardır tamamlanmayı bekleyen kültür merkezi inşaatının duvarları bugün bakımsızlık ve doğal şartlar nedeniyle dökülürken, açık sema alanı inşaatı da son yıllarda akşamcıların mekanı haline geldi. Her tarafında boş içki şişelerinin göze çarptığı Kültür Merkezi inşaatının duvarları da geceleri yakılan ateşlerin ve çeşitli duvar yazılarının izlerini taşıyor.
Selçuklu mimarisinin izlerini de taşıyan Kültür Merkezi’nin halk dayanışması ile tamamlanabileceğini savunan Turizm İl Müdürü İbrahim Tekbaş, Konyalı’nın ve dünyanın dört bir yanından Konya’ya gelen Mevlana dostlarının artık basketbol potaları altında sema izlemek istemediklerini söyledi.
Çürümeye terk edilen dev projenin kendilerini üzdüğünü vurgulayan Tekbaş, “Mevlana Müzesi Türkiye’de Topkapı’dan sonra en fazla ziyaretçi alan müzedir. Müzenin yılda 1 trilyon lirayı geçen gelirinin bir defalık bu proje için ayrılması sorunu çözecektir. Kültür Bakanlığı, merkezin yapımını Valiliğe bırakırsa halk dayanışması ile proje bitirilir” dedi.