Mevlânâ Müzesi Alarm Veriyor Randevuyla Ziyaret Gündemde



Mevlânâ Müzesi'nin bazı bölümlerinde kabarmalar ve çökmelerin oluşması, yetkilileri harekete geçirdi. Akademisyenlerden oluşan 14 kişilik bilim kurulu, günlük ortalama 8 bin kişinin gezdiği müzeye gelecek günlük ziyaretçi sayısına sınırlama getirilmesini istedi. Kurul, binaların 16. yüzyılda yapıldığına dikkat çekerek, tarihî yapının bu yükü taşımakta zorlandığı tespitinde bulundu. Toplantı sonunda bir rapor hazırlayan kurul, müzenin yeniden elden geçirilerek restore edilmesini kararlaştırdı. Mevlânâ Müze Müdür Yardımcısı Dr. Naci Bakırcı, önümüzdeki dönemde randevulu sisteme geçilebileceğini söyledi.

Önceleri müzenin çinilerinin değiştirilmesi için toplantı yapan bilim kurulu, incelemeler sonunda yapının tamamındaki yapısal sorunları ele aldı. Kurul, toplantıda binanın drenaj hattı, statik ve ziyaretçi sorunlarını masaya yatırdı. Binanın birçok yerinde kabarmaların yanı sıra bazı kısımlarında ise çökmelerin oluştuğunu tespit eden akademisyenler, müzenin yüzde 80'lere varan oranda rutubetlendiğini de belirledi. Mihrapta çatlamalar ve çökmelerin oluştuğu gözlendi.

Mevlânâ Müze Müdür Yardımcısı Dr. Naci Bakırcı, bilim kurulunun, müzenin altındaki su seviyesinin tespiti için sondaj yapılması yönünde tavsiye kararı aldığını söyledi. Bakırcı, bilim kurulunun, Kubbe-i Hadra'dan (Yeşil Kubbe) kopan çinilerin onarımının yanı sıra müzede komple bir restorasyon yapılmasını önerdiğini açıkladı. Bakırcı, bilim adamlarının müzenin günlük ziyaretçi sayısını kaldırmadığı yönünde görüş bildirdiğini de hatırlatarak şunları aktardı:

"Bilim kurulundaki bazı akademisyenler ziyaretçi sayısının mutlaka sınırlandırılması gerektiğini ifade etti. Binanın yapıldığı yüzyıl göz önüne alındığında müzenin bugünkü ziyaretçi sayısı aşırı fazla. Önümüzdeki günlerde koruma kurulu toplanacak ve alınması gereken önlemler tartışılacak. Ziyaretçi sayısına sınırlama getirilebilir. Ya da Avrupa müzelerindeki gibi randevulu ziyaret sistemi uygulanabilir. Ziyaretçi sayısı, tespit edilen sayıya göre alınabilir. Örneğin günlük ziyaretçi sayısı 3 bin olarak belirlenir. Bazı Avrupa ülkelerinde bu uygulama var. Fransa'da bunun örneğini gördüm. Ayasofya Müzesi, asker ve öğrenci ziyaretlerini yazın değil de ekim ayından sonra alıyor."