Mevlana Müzesi'ne İlgi Azaldı



Mevlana Müzesi'ne bu yılın 3 ayında gelen yerli ve yabancı turist sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6'lık bir düşüş olduğu, bu durumda küresel krizin büyük etkisinin bulunduğu bildirildi. Mevlana Müzesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Konya'daki Mevlana Müzesi, bu yılın 3 ayında geçen yıla göre daha az kişi tarafından gezildi.

2009 yılı mart ayında 21 bin 637 yabancı turistin ziyaret ettiği Müzeye, bu yılın mart ayında 17 bin 681 yabancı turist geldi. Müzenin geçen yıl mart ayında toplamda 101 bin 265 olan ziyaretçi sayısı da bu yılın aynı döneminde 77 bin 992'ye düştü.

Ziyaretçi sayısı yüzde 6 düştü

Mevlana Müzesi'ne gelen turist sayısında bu yılın 3 aylık döneminde de geçen yıla oranla yüzde 6'lık bir düşüş görülüyor. Geçen yılın 3 aylık döneminde 205 bin 574 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Müze'yi bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 6 düşüşle 192 bin 697 turist gezdi. Aynı dönemlerde yabancı ziyaretçi sayısı 39 bin 68'den 33 bin 869'a düşerken, yerli ziyaretçi sayısı da 166 bin 506'dan 158 bin 828'e düştü.

Turist sayısındaki azalmanın nedeni küresel kriz

Müze yetkilileri, her yıl yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen programlar ve anma törenleri sayesinde Mevlana'nın artık geniş kitleler tarafından bilindiğini söyledi. Bu nedenle bugüne kadar Mevlana Müzesi'ne her yıl yüz binlerce turistin geldiğini, ziyaretçi sayısının da istikrarlı bir şekilde her yıl arttığını ifade eden Müze Müdürü Yusuf Benli, ancak dünya geneline yayılan küresel krizin her sektörü olduğu gibi turizm sektörünü de olumsuz şekilde etkilediğini bildirdi.

Bu nedenle Mevlana Müzesi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısının da geçen yıllara oranla az da olsa düştüğünü dile getiren Benli, ''Bu düşüşün en büyük nedeni bize göre küresel kriz. Küresel kriz, turizmi de olumsuz şekilde etkiledi. Umarız bundan sonra krizin etkileri hafifler ve ziyaretçi sayısında yeni rekorlar kırarız'' diye konuştu.