Mevlana' nın Evi 700 Yıl Ayakta Kalmış...



Selçuklu döneminde 1230'lu yıllarda bir devlet adamı tarafından yaptırılan Mevlana'nın yaşadığı ev ile ders verdiği medresesinin, 1918 yılında bakımsızlık nedeniyle yıkıldığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivleri, eski Konya salnameleri ve İl Özel İdaresi Arazi Emlak Esas Defteri'nde yaptığı incelemelerde, 1230'lu yıllarda, şu anda Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'nün bulunduğu yerin doğusunda çok büyük bir külliyenin yer aldığını tespit ettiğini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Arabacı, Çiftemerdiven Mahallesi'ndeki bu külliyenin içinde, Mevlana'nın ölene kadar yaşadığı ve ders verdiği medresesinin bulunduğunu söyledi.

Evin ve medresesinin 1230'lu yıllarda ''Gühertaş'' adlı bir Selçuklu Devlet adamı tarafından yaptırıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Arabacı, şunları kaydetti:

''Mevlana'nın evi, düz toprak damlı tipik bir Konya eviydi. Medrese eve bitişikti. Gühertaş, yaptırdığı bu yapıyı Mevlana'ya verdi. Mevlana, o güne kadar derslerini İplikçi Camisi'nde veriyordu. Daha sonra ünlü düşünür, diğer adı Molla-i Atik olan medreseye geçerek, ömrünün sonuna kadar burada eğitimlerini sürdürdü. Mevlana'nın ölümünden sonra evinin ne şekilde kullanıldığı ile ilgili elimizde kesin bir bilgi yok. Fakat medresede, 1900'lü yıllara kadar eğitim ve öğretim devam etti.''

Mevlana'nın ömrünün sonuna kadar yaşadığı ev ile medresesinin, daha sonra bakımsızlıkla karşı karşıya kaldığını ve 1918 yılında harabeye dönüşerek yıkıldığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, ''Mevlana'nın türbesinin bulunduğu yer Mevleviliğin merkezi olunca, evi ve medresesine ilgi gösterilmemiş. Yıkılan ev ve medresesinin toprağı, taşı başka bir yapının inşaasında kullanılmış'' dedi