Mevlevihanenin 762 Yıllık Anahtarı Bulundu



Antalya Valiliği'nin finansal desteğiyle restorasyon çalışmaları Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce Cumhuriyet Meydanı'nın hemen yanı başında yürütülen Mevlevihane Müzesi ve çevresindeki Osmanlı Sultanı 2'nci Bayezid'in eşi Nigar Hatun ile Antalya'yı 1373 yılında Kıbrıs Krallığı'ndan geri alan Zincirkıran Mehmet Bey'in türbeleri ve Selçuklu hamamının restorasyon çalışmaları devam ediyor. 762 yıl önce Selçuklular döneminde inşa edilen yapılarda daha önce özel bir kanalizasyon sisteminin yanı sıra, Selçuklular'a ait mezarlık, Nigar Hatun'un sandukasının altında mezar odası bulundu.

762 yıllık anahtar

DHA'nın haberine göre, kazı çalışmaları sırasında 762 yıllık Mevlevihane'nin anahtarı ortaya çıktı. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, restorasyon çalışmaları sırasındaki buluşların kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Restorasyon ve kazı çalışmaları devam ederken bu anahtarın karşılarına çıktıtığını vurgulayan Karabayram, şöyle dedi:

“Anahtar Mevlevihane'nin kapısının hemen yanında ortaya çıktı. Gelecek nesillere ışık olacağına inandığımız bu anahtar temizlenip gerekli çalışmaları tamamlandıktan sonra burada sergilenecek. Burada bulduğumuz tüm verileri yine burada sergileyeceğiz. Yıllarca toprak altında kaldığı için ciddi oksitlenmiş. Çok özel tasarlanmış, çift başlıklı. Bunun gönüllerin anahtarı olduğuna inanıyorum. Burada her gün yeni bir iz ortaya çıkıyor."

Karabayram, çalışmalarda kendilerine her türlü desteği veren Antalya Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür etti.

Devam eden çalışmalar kapsamında hamamın giriş kapısı üstünde bulunan 70 santimetre boyunda, 50 santimetre genişliğinde duvara işlenmiş 762 yıllık kalp figürü de bulunmuştu. Kalbin buranın bir şifahane olarak da kullanıldığı anlamına geldiği belirtildi.