Mezardan Bile Yolsuzluk Çıktı



Yolsuzluklarla anılan Büyükşehir bürokratlarına bir yenisi daha eklendi. Mezarlıklar Müdürü İsmail Çalık hakkında belediyeyi 403 bin TL zarara uğrattığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Melih Gökçek’in bürokratlarını kuşatan "istifa-soruşturma" çemberinin benzeri, bu kez de mezarlıklarda boy gösterdi. Görevini kötüye kullanarak belediyeyi 403 bin 792 TL zarara uğrattığı iddia edilen Mezarlıklar Şube Müdürü İsmail Çalık’ın açılan soruşturmanın ardından emekliye ayrıldığı ortaya çıktı. Çalık hakkındaki soruşturmayı 1 yıldan beri kamuoyunla paylaşmayan Büyükşehir Belediyesi dün Ankara Hürriyet’in sorusu üzerine anında açıklama yaptı.

Belediye müfettişlerince başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan raporda, Çalık’ın belediyeyi zarara uğrattığı öne sürüldü. Raporda, Çalık’ın "27 adet hileli defnin yapılmasına imkan sağlattığı, 1997-2007 yılları arasında satışı yapılan 913 adet aile ve eş yanı mezar yeri ile ilgili ücretlerin tahsilinde gerekli gayreti göstermemesinden dolayı belediyeyi gelir kaybına uğrattığı, 2003-2007 yılları arasında mermerci esnafların mezar üst yapısının ruhsat ve işgalliye harçlarının yatırılmamasını sağlayarak zarara neden olduğu, 7 bin 327 adet ruhsatsız mezar bedeli ile kendisine ve kişilere haksız kazanç sağlayarak görevinin gereklerini yerine getirmekte ihmal ve gecikme gösterdiği" iddialarına yer verildi.

Çalık’ın eski defin alanlarında yaptığı definleri Belbeton AŞ’den gelen lahitleri kullanarak gerçekleştirdiği ve bu eylemini gizleme tutumu içerisinde olmasının suçluluğunun ve defin işlemi karşılığında menfaat temin ettiğinin bir göstergesi olarak üzerine düşen görev ve verilen emirleri kasten yapmayarak göreviyle ilgili çıkar sağladığı da iddia edildi.

"Anında" açıklama

Öte yandan, konuyla ilgili yaklaşık bir yıldır hiçbir açıklama yapmayan Büyükşehir Belediyesi, Ankara Hürriyet’in olayla ilgili yargılama sürecini sorması üzerine, anında bir açıklama yaptı. Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, İsmail Çalık’ın fotoğrafları da basın kuruluşlarına servis edilirken, Gökçek’in sözlerine de yer verildi. Açıklamaya göre, Gökçek şunları söyledi:

"Bugüne kadar vatandaştan bize intikal eden hiçbir ciddi suçlamayı takipsiz bırakmadık. Şikayet bana intikal eder etmez soruşturma açtırdım. Soruşturma sonucunda da Adli, Mali ve idari işlem gerçekleştirilmiştir. İdari İşlem sonucu Eski Mezarlıklar Müdürü İsmail Çalık’a kademe ilerleme cezası verilmiş, Adli yönden de Cumhuriyet savlığına intikal ettirilmiş ve hakkında dava açılmıştır. Ayrıca mali yönden de alacakların tahsili için dava açılmıştır."