Michael Weinstock YEM'de "Sistem ve Kent"i Anlatacak







"Kentler artık mekansallığın salt bir uzantısı değil, canlı organizmaların özelliklerini taşıyan ve bu özelliklere benzeyen, birçok karmaşık sistemi içinde barındıran oluşumlar”
M. Weinstock


2008 ACADIA Mükemmelik Ödülü sahibi, AA Emergent Technologies ve Design Master program kurucusu ve direktörü Michael Weinstock, bu sene ikincisi düzenlenen Architectural Association (AA) Istanbul Visiting School kapsamında, 28 Mart 2012 Çarşamba akşamı saat 19:00’da Yapı-Endüstri Merkezi’nde "Sistem ve Kent" başlıklı bir konferans verecek.
 
2008 yılından bu yana düzenlenen AA Visiting School'un İstanbul ayağı, 24-30 Mart 2012 tarihleri arasında ikinci kez İstanbul Teknik Üniversitesi'nde gerçekleşiyor. AA Visiting School programı çerçevesinde İstanbul'a davet edilen konuşmacılardan Michael Weinstock, "Sistem ve Kent" temalı konuşması ile 28 Mart günü YEM'e konuk oluyor. 

Mühendislik, mimarlık, ortaya çıkış (emergence) ve malzeme bilimlerinin yakınlaştığı noktaları keşfe çıkan
Michael Weinstock, 1989 yılından beri bu alanda çeşitli yayınlara imza attı. Akıllı malzemelerin, yapıların ve sonuç olarak kentlerin organizasyonlarının gerçekleşme sürecinde gözlemlenebilecek ortak noktaların varolma potansiyeli, Weinstock'un araştırma alanının ve uzun vadeli hedefinin bir özeti sayılabilir.

“Sistem ve Kent” konferansı çerçevesinde, Michael Weinstock öncelikle toplumların kentle ilgili düşüncelerinin; 20. yüzyılın makine metaforlarından biyolojik sistem ve süreçlerin matematiksel birleşenlerine dair metaforlara doğru nasıl radikal bir şekilde değiştiğini açıklayacak.

Bu yeni bakış açısı ile, kentler artık mekansallığın salt bir uzantısı olarak değil, canlı organizmaların özelliklerini tanımlayan ve bu özelliklere benzeyen birçok karmaşık sistemi içinde barındıran oluşumlar olarak kabul edilmektedir. Konuşmasında, bu kavramların öne çıkardığı yeni kent tasarımı fikirlerine ve 'akış mimarileri'ne değinecek olan Weinstock, AA Emergent Technologies ve Design Master Programı’nda gerçekleştirilen araştırma projelerinden bahsederken; büyük mevsimsel sellerin yaşandığı Mekong nehri vadisi için tasarlanmış 'hydroville'lerin algoritmik morfolojilerine, çöller için düşünülmüş kentlere ve ‘dağınık tarımsal kentler’ için yeni modellere değinecek.


AA Istanbul Visiting School Hakkında

Projenin ilk adımı olarak, 16-24 Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen AA Istanbul Visiting School’da yerli ve yabancı toplam 39 öğrenci eğitim aldı.

24-30 Mart 2012 tarihlerinde yine İTÜ işbirliğinde düzenlenecek AA Istanbul Visiting School’un hedefi; doğanın meydana getirdiği yüksek yapıları incelemek ve dikey büyüme algoritmalarını çalışarak bu bilgileri kule tasarımına dönüştürmek.

Organizasyon bu bağlamda, biyolojik oluşumlar ve mimarlık arasında kurulabilecek bağı çağdaş dijital tasarım düşünme/üretme teknikleri ekseninde araştıracak.



Konferans Programı
 
18.30 - 19.00  Kayıt
19.00 - 19.05  Açılış Konuşmaları
19.05 - 20.00  “Sistem ve Kent” Konferansı, Michael Weinstock
20.00 - 20.20  Genel Değerlendirme ve Soru-Cevap
 

Etkinliğe kaydolmak için
tıklayınız.