Mies van der Rohe Avrupa Çağdaş Mimarlık Ödülü 2009



Mies van der Rohe Avrupa Çağdaş Mimarlık Ödülü 2009’da aday projeler belli oldu. Avrupa’da profesyonel mimarlık üretimini sürdürenlerin yeni fikir ve teknolojileri geliştirmedeki yükümlülüklerine dikkat çekmeyi hedefleyen ödül, aynı zamanda kentlerin inşasında mimarlığın kültürel rolünün bireyler ve kamu kuruluşlarınca daha iyi anlaşılması için de bir fırsat sunuyor. Türkiye’den 7, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 1 yapının katıldığı bu ödül döneminde toplam 340 mimari eser yarışıyor.

1987’de verilmeye başlanan ödüller iki senede bir, o dönemde inşası bitmiş yapılara veriliyor. Türkiye’de inşa edilmiş aday projeler arasında EAA-Emre Arolat Architects ve NSMH-Nevzat Sayın Mimarlık’ın santralistanbul Modern Sanat Müzesi; Foreign Office Architects (FOA)’nın Meydan Alışveriş Merkezi; Sanal Mimarlık’tan Levent’te Sosyal Kulüp, Şevki Pekin Mimarlık ve İnşaat Limited Şirketi tasarımı Zeytinlik içinde Yazlık Ev; Tabanlıoğlu Mimarlık’a ait DMC Ankara Binası; Trafo-mimarlar tasarımı Tefken Yalıkavak Ev ve Otel Kompleksi ve Yapı Planlama Tasarım'a ait Teni Evleri bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen ve aday gösterilmiş yapı ise Semra Teber Yener'in ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Yurt Blokları projesi.

2009 yılı Şubat ayında Barselona’da toplanacak jüri, beş adet finalist seçecek. Nisan’da yapılacak görüşmeler sonunda bu projeler arasından 60.000 Euro’luk ödül ve 20.000 Euro’luk genç bir mimara verilecek Özel Mansiyon Ödülü’nün sahipleri belirlenecek. Ödül alan projeler Mayıs 2009’da kazanan projenin bulunduğu şehirde, mümkünse kazanan binanın içinde gerçekleştirilecek bir basın toplantısıyla açıklanacak.

Mies van der Rohe Ödülleri’nin 2009 yılı jürisi, Francis Rambert (Paris, jüri başkanı), Lluís Hortet (Barselona), Mies van der Rohe Vakfı Yöneticisi Ole Bouman (Rotterdam) Irena Fialová (Prag), Fulvio Irace (Milano), Luis M. Mansilla (Madrid), Vasa J. Perovic (Ljubljana) ve Carme Pinós (Barselona) isimlerinden oluşuyor.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.