Milas Evlerine Umut Işığı



Yıllardır mülkiyet sorunları ve maddi olanaksızlıklar nedeniyle çivi bile çakılmayan, yıkılma aşamasına gelen tarihi Milas evleri için umut doğdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ilk aşamada 15 evin onarımı ve yenilenmesi için yardım isteminde bulunuldu.

Türkiye'de görülmesi gereken en önemli kültür ve sanat eserleri arasında gösterilen tarihi Milas evlerinin büyük bölümü, yıllara yenik düşmüştü. Kaderine terk edilen evler için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaklaşık iki yıl önce çıkardığı "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" umut oldu. İlçe merkezinde 130'u tarihi ev olmak üzere yaklaşık 160 korunması gereken yapının bulunduğu bildirildi.

Karşılıksız yardım yönetmeliğinden yararlanmak üzere 7 tarihi ev sahibinden vekalet alarak bakanlığa başvuran Mylasa Mimarlık ve İnşaat Ltd. Şti. yetkilisi Yüksek Mimar Atilla Düz, "Halkımız arasında tarihi evlere bir çivi bile çakılamaz denilerek, her biri bir sanat eseri olan bu evleri yıkıma terk etmek gibi yanlış bir kanı vardı. Oysa yaklaşık iki yıl önce yeniden düzenlenen karşılıksız yardım yönetmeliğiyle, her biri kaderine terkedilmiş konumdaki evlerimiz için bir kurtuluş umudu belirdi" diye konuştu.

8 ev için bakanlığa başvurduklarını belirten Cihan Restorasyon Proje ve İnşaat Ltd. Şti. yetkilisi Kayhan Seyrek de, "Evsahipleri şimdilik biraz çekingen davranıyor. Eminim, birkaç tane evin restorasyonunu gerçekleştirebilirsek bu çekingenlik gidecek. Bu yönetmelik, tarihi evlerin kaderini değiştirecek" dedi.