Milas’ın Umudu Arastada



Milas, turizmdeki umudunu arastaya bağladı. Tarihi Çöllüoğlu Hanı'nın da içinde bulunduğu ve yaklaşık 200 dükkanla, birbirini dik kesen daracık sokaklardan oluşan tarihi arastanın restore edilerek turizme kazandırılması için Milas Belediyesi ile Muğla Valiliği ortak çalışma başlattı. Valiliğin maddi destek sağlayacağı proje, yılladır Bodrum turizminin gölgesinde kalan ilçe için yeni umut oldu.

Çoğunluğunu asmaların gölgelendirdiği daracık ve birbirini dik kesen sokakların kenarında dizilmiş 200 kadar dükkanın oluşturduğu arasta, bir zamanlar Milas’ta ticaretin kalbiydi. Arnavut kaldırımlı daracık sokaklar boyunca uzayıp giden terzi dükkanları, tenekeciler, manifaturacılar, kunduracılar, çoğunlukla et ve ciğer kavurmasıyla köfteden başka çeşidi olmayan küçücük lokantalar, bunların arasına sıkışmış ve çoğu alım döneminde açılan İzmir merkezli tütün şirketlerinin eksper büroları, tek tük avukat ofisleri arastanın zenginliğiydi. Bakkallar, bakkaliye üzerine çalışan toptancılar arastanın önemli duraklarıydı.

Önce, Milas’ın geleneksel ürünleri olan zeytinyağı, halı ve bal ticaretiyle uğraşan, manifaturacılık yapan ve birkaçı da sarraflıkla uğraşan Yahudi tüccarlar ve esnaflar, İzmir, İstanbul ve İsrail’e göç ederek arastayı terkettiler. Sonra da diğerleri...

Ancak bugünlerde Milas'ın tarihi ve kültürel değerleri öne çıkararak, ilçeyi Bodrum turizminin gölgesinden kurtarmayı amaçlayan projeler, arasta için de kurtuluş umudu doğurdu. Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın, bir süre önce satın alınan Çöllüoğlu Hanı ile arastanın restorasyonu için maddi destek sağlama sözü, bunun ilk adımı oldu. Milas Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan girişime, Muğla Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Çekül Vakfı ile birlikte mimarların ve mimarlık öğrencilerinin gönüllü desteği de geldi. Bu yöndeki çalışmaların birinci aşaması tamamlanarak Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunuldu. Kurul üyeleri, Milas’a gelelerek sunulan projeleri yerinde incelediler.

Belediye Başkanı Muhammet Tokat, koruma kurulunun arastayla ilgili restorasyon projelerini onaylamasını beklediklerini belirterek “Projeler onaylanır onaylanmaz hemen uygulamasına başlayacağız. Bu Milas’ın geleceği için çok büyük ve güzel bir proje. El birliğiyle bu projeyi başaracağız” dedi.