Milas’ta Orman Katliamı



2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Beçin Antik Kenti’nin çevresinde orman katliamı yaşanıyor. Tam bir doğa harikası olan ve Denizcik olarak adlandırılan küçük bir gölün bulunduğu bölgede aynı zamanda Milas Orman İşletme Müdürlüğüne ait Beçin Orman Deposu da yer alıyor.

BirGün’den Nevzat Çağlar Tüfekçi’nin haberine göre; önce Zultanit madeni nedeniyle Bafa-Ilbıra Dağında çam ağaçlarının, sonra İkizköy’de Yeniköy Termik Santrali için çam ve zeytin ağaçlarının, şimdi de Beçin ve Çamovalı mahallelerinin sınırları içinde kalan ormanların kesilmesi, Milaslıların ve muhtarların tepkisine neden oldu.

Orman kesiminin yapıldığı alanın sınırları içinde yer aldığı Çamovalı Köyü muhtarı Necati Oruç, "Biz bu ağaçların kesilmesini istemiyoruz" diyerek şunları söyledi: “Bu bölgede ne yapılacağına dair bir bilgimiz yok. Muhtarlık olarak kimse bize bilgi vermedi. Duyumlarımız, bu yerin Katarlılar’a satıldığı veya güneş enerji panellerinin konulacağı şeklinde. Sınırlarımız içindeki ormanların kesimi durdurulmalıdır. Çamlar, bizim akciğerlerimiz.”

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

“Beçin orman deposu-Denizcik bölgesinde bulunan ormanlık alan bizim doğal güzelliğimizdir” diyen antik Beçin Mahallesi Muhtarı Kadir Selbes ise şöyle konuştu: “Zenginliklerimizin zarar görmesini istemiyoruz. Yetkililerden isteğimiz, bu kesimlerin durdurulmasıdır. Çamovalı köyü sınırları içinde başlayan kesimler, Beçin mahallesine doğru devam etmemelidir.”

Çamovalı köyünden Mehmet Ali Pınar da, “Bölgede kesimi yapılan ağaçlar, 40 sene önceki bir yangın sonucu dikilen fidanlardan meydana geldi. Bunların yerine başka ağaçların dikileceği söyleniyor. Biz bunlara inanmıyoruz. Bu yerin birilerine peşkeş çekilmesinden endişe ediyor, ekolojik sistemimizin bozulmasını istemiyoruz.” diye konuştu.

Alınan bilgiye göre, Milas Orman İşletme tarafından bu bölgede 40 yaşını aşmış ve istenilen çapa ulaşmamış ağaçların kesilip, bölgenin toprak analizleri yapıldıktan sonra, yıl sonuna doğru yeniden dikim yapılacağı öğrenildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.