Millet Bahçesi Hukuk Tanımıyor



Aydos Ormanları’nı imara açan plan değişikliğinin iptalini Danıştay onadı. Mahkemenin kararını isabetli bulan Danıştay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın temyiz talebini reddetti. Öte yandan Aydos Ormanları’nı tahrip eden millet bahçesinin durdurulması için AKP’li Sancaktepe Belediyesi önünde eylem yapıldı.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2017 yılında İstanbul Sultanbeyli, Şalgamlı Devlet Ormanı, Aydos Kalesi ve yakın çevresine yönelik 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı hazırladı. Bu değişiklik ile Sultanbeyli İlçesi sınırları içinde yer alan ormanlık alandaki Aydos Kalesi ve çevresinde lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, gezi yolu ve açık otopark gibi tesisler kurulmanın önü açıldı.

Orman vasfı kaybolacak
Bölgenin 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı olduğunu belirten Kamu Yararını Savunma Derneği plan değişikliğine karşı Bakanlığa dava açtı. AKP’li Sultanbeyli Belediyesi de ekonomik yararı olduğu gerekçesiyle Bakanlık yanında müdahil oldu. Dernek, davada Aydos ormanlarında sadece 2016 yılı içinde 19 yangın çıktığını ve bu bölgenin tesisleşmeye açılmasıyla bu sayının artıracağına ve bölgenin orman vasfının kaybolacağına dikkat çekti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Derneğin itirazlarını haklı bulan İstanbul 1. İdare Mahkemesi, plan değişikliğini iptal etti. Bakanlık bunun üzerine kararı temyiz ederek, Danıştay’a taşıdı. Mahkemenin verdiği kararı isabetli bulan Danıştay 6. Dairesi, ‘imar planı değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ile kamu yararı yönünden uygun bir plan olmadığı’nı belirterek bakanlığın talebini reddetti.

İş makineleri çalışıyor
Danıştay’dan olumlu bir karar alınırken millet bahçesine karşı mücadele de sürüyor. Geçen hafta yaklaşık 3 bin 638 metrekarelik bir alanı kapsayan projenin, büfe, idari bina, kreş ve kır lokantası gibi 10 yapının inşası için toplam 1302 metrekarelik alanda iş makineleri çalışmaya başladı. İş makinelerinin ormana verdiği zararı görüntüleyen yurttaşlar tepki gösterdi. Son olarak Sancaktepe Belediyesi’ne giderek basın açıklaması yapan Aydos Ormanı Savunması üyeleri Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Erdoğan ile görüştü. Belediye başkan yardımcısı projede kararlı olacaklarını aktardı. Bitki örtüsünün tahrip edilmesi nedeniyle yılan ve kirpilerin mahalleleri bastığını belirten Aydos Ormanı Savunması üyeleri, belediyeye dilekçe verdi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.