Millet Bahçesi, Komşu Projeye Yaradı



Atatürk Havalimanı’nın yolcu trafiğine kapatılarak Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi projesine yönelik tartışılmalar sürüyor. Siyasetin ana gündem maddesi olan projede iş makineleri pistleri kırmaya başladı.

Gözlerin çevrildiği Atatürk Havalimanı’nın yanı başında ise hummalı bir inşaat faaliyeti yürütülüyor.

Sözcü’den İsmaıl Şahin’in haberine göre; millet bahçesine dönüştürülecek pistlerin hemen yanında yer alan bir gayrimenkul projesinden ev alanlara adeta piyango vurdu. 2 milyon metrekarelik millet bahçesine komşu olacak villa ve lüks rezidanslar, kapatılarak imara açılan ‘Şükrü Balcı Polis Eğitim Merkezi' arazisinde yükseliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne tahsisli okul arazisinin mülkiyeti 2015’de İçişleri Bakanlığı ile imzalanan protokol ile lojman karşılığında TOKİ’ye devredilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 2017’de arsanın imar planını değiştirdi. Kapalı spor salonu, atış poligonu, eğitim binaları ve caminin yer aldığı alana konut ve ticaret izni verildi. Mayıs 2017'de ise TOKİ ile imzalanan protokolle Emlak Konut GYO'ya satılmıştı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Projenin hemen önündeki, halen Genel Havacılık apronu olarak özel jetlere hizmet veren hangarlar ise Millet Bahçesi yapımı sırasında kaldırılacak.

Mahkeme planları iki kez iptal etti
Bakırköy Şevketiye Mahallesi 1242 ada 1 ve 2 numaralı parseller için hazırlanan ilk plan değişikliği 2019'da, ikinci kez hazırlanan plan değişikliği de 10 Haziran 2021 tarihinde yargı tarafından kısmen iptal edilmişti.

2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden hazırlanan planlarda, sağlık ve sosyal tesis alanları ile ilgili mahkeme kararında istenen hususlar yerine getirilirken, ticaret+konut alanlarında belirlenen kat yüksekliğinin fazla olduğu kararına uyulmadı. Yargı kararında 4 kat (zemin+3 kat) yapılaşma koşulunun, bölgedeki mevcut kat yüksekliğinden fazla olduğu belirtilmişti. Yeni hazırlanan plan notlarında da ticaret+konut alanlarındaki zemin+3 kat yapılanma şartı aynen korundu.

‘Hava trafiğini riske sokar’ denmişti
Yoğun yapılaşmaya açılan Atatürk Havalimanı’nın yanı başındaki arazi ile ilgili plan değişikliği hakkında görüşüne başvurulan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü 13 Nisan 2015 tarihli kararında, Atatürk Havalimanı hava-yer telsiz haberleşmesini ve hava trafik emniyetini olumsuz yönde etkileyeceği için arazide herhangi bir yapılaşmaya gidilmemesini istedi. Ancak müdürlük 5 Ocak 2017 tarihli kararında görüşünü değiştirdi. Arazideki yeni yapıları; çatı ve cephede elektromanyetik yansıtıcı özellikte iletken metal kullanılmaması, en yüksek noktası deniz seviyesinden 68 metreyi geçmemesi koşulu ile uygun buldu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.