Milli Arşiv Sitesi’nin İnşaatı Tamamlandı



TOKİ, 150 milyon dolar (264 milyon lira) maliyetle arşivcilik için özel olarak tasarlanan Milli Arşiv Sitesi’nin inşaatını tamamladı. 100 milyon belge ve 375 bin kayıt defteri ile dünyanın en büyük arşivi olan Osmanlı arşivi, Kağıthane’de parmak izi ile girilebilen odalarda saklanacak.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, binanın yapımı sırasında kullanılan tüm malzemelerin yangına dayanıklı malzemelerden seçildiği ifade edildi. Binada ısı ve nem değerlerini belli noktada tutan bir iklimlendirme sisteminin de gerçekleştirildiği belirtildi.

36 bin metrekarelik depolara yapılacak rafların toplam uzunluğu120 kilometre olacak. Sitedeki 120 depoya şifre ve parmak izi ile girilebilecek. 800 kişilik kongre merkezi, iç ve dış bükey akustik ahşap elemanlarla bir ses stüdyosu gibi donatıldı. Sitenin içindeki arşiv galerisinde, ısı ve nem  değerlerini dengeleyen özel vitrinlerde orijinal belgeler sergilenecek.

Osmanlı arşivleri mart ayından itibaren özel önlemlerle taşınmaya başlanacak. Milli Arşiv Sitesi’nin İstanbul’un fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs’ta açılması planlanıyor.