Milli Park Sınırı İçindeki Üç Köyde İmar Sorunu Çözülüyor

Çanakkale'deki Troya Milli Parkı sınırlarında yapılaşma sorununun çözüme kavuşturulacağı bildirildi. Çanakkale Çevre ve Orman Müdürlüğü, Troya Milli Parkı alanında bulunan Halileli, Tevfikiye ve Yeniköy'ün imar sorununun çözümü için Çanakkale Valiliğinin önderliği ve İl Özel İdaresinden aktarılan kaynakla çalışmalara başladı.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İsrafil Erdoğan ve şehir plancısı Raşit Tuna, Halileli köyünde, muhtar Engin Kandemir'in de katıldığı toplantıda, köylülere imar planıyla ilgili bilgi verdi. İsrafil Erdoğan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, bu yılın yatırım programında bulunan 3 köyün jeolojik etüt, harita ve uygulama imar planları çalışmalarında sona yaklaşıldığını bildirdi Bu uygulamalara son şekli verilmeden önce köylülerin taleplerini de dinlemeyi düşündüklerini belirten Erdoğan, Troya Milli Parkı'nın 13 bin 350 hektarlık alana sahip olduğunu, Halileli köyünün yerleşim alanıyla tarım arazilerinin tamamının milli park sınırları içinde kaldığını kaydetti. Erdoğan, planın hazırlanmasından önce köyde yapılaşmaya izin verilmediğini ancak imar planlarının tamamlanmasının ardından plan dahilindeki hükümler çerçevesinde izin verileceğini bildirdi. Şehir plancısı Raşit Tuna da araziyle ilgili tespitleri yaptıklarını, halkın görüşlerini söz konusu fiziksel plana nasıl yansıtabileceklerinin kaygısı içinde olduklarını ifade etti.

Bu plandan önce köy arazisinin milli park alanı içinde olduğu için yapılaşmada yasaklar yaşandığını anımsatan Tuna, ''Bu imar planıyla birlikte bölgedeki insanlar, plan kriterlerine uygun olarak yapılarını inşa edebilecek. Artık yapılaşma sağlıklı, nitelikli bir düzen içinde olacak. Planın tamamlanmasının ardından yolların, yapıların nasıl olması gerektiği konusunda bazı şartlar oluşacak. Bundan sonra uygulamalar plana göre olacak'' dedi. Köy muhtarı Engin Kandemir ise Troya Milli Parkı sınırları içinde yapılaşma konusunda yıllardır belirsizlik yaşandığını, Vali Orhan Kırlı'nın çabalarıyla bu bölgeye ilk kez böyle bir imar planı getirileceğini belirtti.