Milli Parklar Ağaç Kesimine Açıldı



Türkiye Ormancılar Derneği, Milli Parklar’daki ormanların kesime açıldığını duyurdu. 2018 yılından bu yana dövizdeki yükseliş nedeniyle yurt dışından getirilen odun ham madde fiyatlarındaki maliyetlerin artması sonucu 24 milyon metreküp odun üretiminin (kesimi) Türkiye içinden karşılanması kararı alındığını bildirildi.

Cumhuriyet’te yer alan Anka kaynaklı habere göre; Tomruk, lif ve laminat, parke üretiminde yararlanılan yonga sektöründe kullanılan odun ham madde gereksinimi Türkiye’deki ormanlardan sağlanacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Köprülü Kanyon Milli Parkında 94.477 metreküp, Termessos Milli Parkı’nda 176 metreküp, Beyşehir Mili Parkı’nda 5.703 metreküp, Kovada Milli Parkı’nda ise 948 metreküp ağacın kesimi için izin verildiği açıklandı. Üretim ormanı olmayan korunması gereken alanlar olarak değerlendirilen Milli Parklar Yönetmeliği’ne göre ağaç kesimlerinin hukuki ve bilimsel açıdan uygun olmadığı belirtildi.

Uzmanlar, ormanlarda ve milli parklarda, tomruk, lif ve yonga sektöründe kullanılması için yıllık 31 milyon metreküp ağaç kesimi için izin verildiğini, bu artışın ormanları ekolojik anlamda yıkıma götüreceğini belirtiyor.