Milli Park’ta Santrale İzin Veren Değişikliğe Veto Çağrısı

6094 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu'nda yapılan değişiklikle Milli Parklar ve doğal SİT alanı gibi koruma altındaki alanlarda Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatlarının yapımının önünün açılması sonrası yasa Cumhurbaşkanı'nın onayını beklerken, değişikliğin veto edilmesi için çağrılar yapılıyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu, meslektaşlarını Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacak kanun değişikliğinin veto edilmesi için bir çağrı yapmaya davet etti. Açıklamada "Tabiat ve Biyoçeşitlilik Yasa Taslağı ile oluşacak geriye dönüşü olmayan tahribatı bilimsel ve teknik belgelerle ortaya koyduk. Ama vazgeçmediler; bir hukuksuzluk manevrası ve Anayasa ihlali ile sessiz sedasız bir gece yarısı operasyonu gerçekleştirdiler" denildi.

Bakan Eroğlu'na göre barajların ömrü bin yıl!

Karadeniz İsyandadır Platformu ise dün (7 Ocak) Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Habertürk televizyonunda canlı yayındayken kanal önünde eylem yaparak "Yasalarınız geçse de, HES'leri geçirtmeyeceğiz" dedi. Özel güvenlik görevlilerinin bina dışındaki eyleme ve görüntü alınmasına müdahale etmesi ve bir eylemciyi darp etmesiyle arbede yaşandı. Kanal yetkilisi olduğunu söyleyen biri "Balçiçek Pamir hasta, program iptal oldu" şeklinde açıklama yaptığı sırada, Pamir'in programında canlı yayın konuğu olan Eroğlu şunları söyledi:

"Tarihi eser ve SİT alanlarına HES kurulmasına müsaade etmiyoruz. Fırtına Vadisi'ne HES yapılmalı. Barajlar çevreye güzellik veriyor."

"Hasankeyf cazibe merkezi olacak; yapılacak barajın ömrü 500-600 hatta belki 1000 yıl. Orada önemli masraflar yapılacak, mümkünse sanatçılar da fon hazırlasın."

"Allianoi'yi koruyan biziz. Burada sütunlar çıktı; bir peri kızı, bir de mozaik. Bunlar da Türkiye'nin her yerinde olan mozaikler."